Ruska zabrana SWIFT-a će podstaći trgovinu koja nije u dolarima, kaže sindikat turskih izvoznika

Ruska zabrana SWIFT-a će podstaći trgovinu koja nije u dolarima, kaže sindikat turskih izvoznika

Odvajanje zemlje od globalnog platnog sistema će verovatno proširiti trgovinu nacionalnim valutama.

Isključivanje ruskih banaka iz platnog sistema SWIFT će podstaći trgovinu između Rusije i Turske u nacionalnim valutama dve zemlje, saopštila je Skupština turskih izvoznika.

„Uprkos sankcijama i ograničenjima [protiv Rusije], izvoz turskih lira porastao je za skoro 100 odsto u februaru ove godine“, saopštila je u petak Nacionalna unija turskih izvoznika, a citirala je novinska agencija TASS.

Organizacija je saopštila da zabrana SWIFT-a neće imati uticaja na isporuku turskih poljoprivrednih proizvoda Rusiji, iako su odlaganja plaćanja moguća.

Rusija i Turska potpisale su sporazum o obračunima i plaćanjima u nacionalnim valutama u oktobru 2019. Očekuje se da Turska proširi svoju infrastrukturu kako bi prihvatila elektronske transfere preko Mira, ruske alternative SWIFT-u, i da poveže svoje banke i preduzeća sa analognim sistemom za razmenu finansijskih poruka Centralne banke Rusije, da obezbedi alternativu Visa i MasterCard-u, čije je korišćenje u Rusiji trenutno zabranjeno.

U februaru je Rusija bila izazvana talasom konsolidovanih sankcija od strane SAD i njenih zapadnih saveznika. Među ostalim kaznama nametnutim zemlji zbog njene vojne operacije u Ukrajini, meta su bili njen finansijski sistem, izvoz energije i devizne rezerve. Sedam ruskih banaka je odvojeno od SWIFT-a, čime im je praktično onemogućen pristup međunarodnim tržištima.