Eksperti UN: Novi ruski zakon o medijima stavlja Ruse u „potpuno zamračenje informacija“

Eksperti UN: Novi ruski zakon o medijima stavlja Ruse u „potpuno zamračenje informacija“

Ruski zakon koji Moskvi daje jače ovlasti za suzbijanje nezavisnog novinarstva stavlja Rusiju pod „potpuno zamračenje informacija“ o ratu u Ukrajini, izjavili su u petak nezavisni stručnjaci UN.

Moskva, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, prošle nedelje je blokirala Fejsbuk i druge veb-sajtove i usvojila zakon kojim je izrečena zatvorska kazna do 15 godina zbog namernog širenja „lažnih” vesti o vojsci.

Taj potez je podstakao Bi-Bi-Si, Blumberg i druge strane medije da obustave izveštavanje u zemlji, iako je Bi-Bi-Si rekao da 8. marta nastavlja sa izveštavanjem na engleskom jeziku iz Rusije zbog „hitne potrebe da se izveštava iz Rusije”.

„Nedavno rusko usvajanje kaznenog zakona o ‘lažnim ratnim vestima’ je alarmantan potez vlade da zapuši usta i stavi povez na oči čitavoj populaciji“, izjavila su tri nezavisna eksperta UN-a koje je imenovalo najviše telo UN za prava, Savet za ljudska prava, u saopštenju .

„…zakon stavlja Rusiju pod potpunu informaciju o ratu i na taj način daje zvanični pečat odobravanja dezinformacija i dezinformacija“, nastavili su oni.

Eksperti, poznati kao specijalni izvestioci, su Irene Khan, Clement Voule i Mari Lavlor i imaju zadatak da izveštavaju o kršenju slobode izražavanja, prava na mirno okupljanje io situaciji branitelja ljudskih prava.

Ruski zvaničnici su rekli da su neprijatelji Rusije, kao što su Sjedinjene Države i njeni zapadnoevropski saveznici, širili lažne informacije u pokušaju da seju razdor među ruskim narodom. Svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za njeno razoružavanje, suprotstavljanje onome što smatra NATO agresijom i hvatanje lidera koje naziva neonacistima.

Eksperti UN su takođe pozvali novoosnovanu međunarodnu istražnu komisiju koju je osnovao Savet UN za ljudska prava da istraži navodna kršenja slobode izražavanja i medija od strane Rusije.

Savet je jedino međuvladino globalno telo koje promoviše i štiti ljudska prava širom sveta. Iako njegove odluke nisu pravno obavezujuće, one imaju političku težinu i mogu ovlastiti istrage o kršenjima.