Poljska želi više novca za izbeglice iz EU

Poljska želi više novca za izbeglice iz EU

Brisel je ponudio samo 144,6 miliona evra da pomogne Varšavi da pokrije troškove ugošćavanja 3 miliona Ukrajinaca, a novac nije stigao.

Poljska navodno nije dobila ništa od novca obećanog od EU da bi pomogla da se nosi sa troškovima smeštaja za više od 3 miliona ukrajinskih izbeglica, a čak su i obećana sredstva neznatna u odnosu na ogroman priliv ljudi koji beže iz bivšeg Sovjetskog Saveza. republika.

Ništa od 144,6 miliona evra koje je Evropska komisija ponudila da pomogne Varšavi da prebrodi rusko-ukrajinsku krizu nije prebačeno, rekao je zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Pavel Sefernaker poljskoj novinskoj agenciji u članku objavljenom u subotu. S obzirom na to da će Poljska snositi milijarde evra troškova kao daleko top destinacija za ukrajinske izbeglice, podrška EU koja je do sada obećana je daleko od dovoljne, rekao je on.

Više od 3,5 miliona Ukrajinaca koji beže od borbi u svojoj zemlji prešlo je u susednu Poljsku otkako je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Kijev pre tri meseca, prema proceni Ujedinjenih nacija. Neke od tih izbeglica su nastavile put u druge zemlje.

Poljska nema granične kontrole sa drugim nacijama u takozvanoj šengenskoj zoni, a zemlje EU dozvoljavaju Ukrajincima da ostanu čak tri godine. Varšava procenjuje da je više od 3 miliona Ukrajinaca ostalo u Poljskoj, a oko polovina njih će razmotriti da puste korene za produženi boravak u zemlji.

EU planira da iskoristi neiskorišćena sredstva za Poljsku iz prošlih budžeta i iz programa oporavka od Covid-19 kako bi platila pomoć izbeglicama, saopštila je poljska novinska agencija. Portparolka Evropske komisije Anita Hiper rekla je za medije da prvo moraju da se reše sporazumi o subvencijama sa Poljskom. Čak i ako i kada taj novac stigne, neće zadovoljiti finansijske potrebe Varšave.

„Mere na koje se poziva Evropska komisija nisu dodatne mere“, rekao je Sefernaker, zamenik ministra unutrašnjih poslova. „To su sredstva prebačena iz raznih drugih fondova koji su već bili u budžetu Evropske unije. On je dodao da će prebacivanje takvog finansiranja primorati Poljsku da odustane od drugih projekata i da će biti daleko od dovoljnog da plati priliv izbeglica.

Poljska vlada dala je ukrajinskim izbeglicama besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i druge usluge. Oko 80% je navodno smešteno u privatnim kućama poljskih državljana.

„Od početka smo govorili da pomoć koju pružamo ide u milijarde evra, a ne u milione“, rekao je Sefernaker. „Pomoć EU zemljama koje pomažu izbeglicama takođe bi trebalo da iznosi milijarde evra.