Iran priveo zamenika ambasadora Velike Britanije zbog špijuniranja

Iran priveo zamenika ambasadora Velike Britanije zbog špijuniranja

Drugi po veličini britanski diplomata u Teheranu navodno je među trojicom stranaca koje je uhapsila iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) zbog navodnih špijunskih aktivnosti.

Džajls Vitaker, zamenik šefa ambasade Velike Britanije u Teheranu, optužen je za uzimanje uzoraka zemljišta u zabranjenoj zoni, navodi se u izveštaju iranske državne televizije u sredu. Video snimak koji je objavila IRGC navodno prikazuje veteranskog izaslanika, koji je bio u pratnji članova porodice, kako skuplja uzorke tla u centralnoj pustinji Irana, gde su se izvodile raketne vežbe.

Vitaker se navodno izvinio za prekršaj i proteran je iz tog područja. U izveštaju medija nije precizirano da li su on i ostali osumnjičeni još uhapšeni. Ostali privedeni muškarci identifikovani su kao muž austrijskog atašea za kulturu u Iranu i Mačeja Valčaka, poljskog univerzitetskog profesora koji je bio u poseti zemlji u okviru programa naučne razmene.

Na snimku IRGC-a se navodno vidi Valčak i tri njegove kolege kako sakupljaju uzorke tla u ograničenom području provincije Kerman, gde je vršeno još jedno testiranje rakete. Poljski profesor je navodno sa Univerziteta Nikola Kopernik, za koji je iranski emiter rekao da je „povezan sa cionističkim režimom“.

Optužbe dolaze usred zaustavljenih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, koji je bivši američki predsednik Donald Tramp otkazao 2018. U skladu sa takozvanim Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA) – koji su potpisali Iran, SAD, Rusija, Kina, UK, Francuska i Nemačka – Teheran je pristao na ograničenja koja sprečavaju razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ublažavanje sankcija.

U izveštaju iranskih medija od srede navodi se da su navodni špijuni pokušavali da pomognu u izgradnji novog slučaja o „vojnim aspektima iranskog dosijea u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju“.

Vitaker je bio zamenik šefa misije u britanskoj ambasadi u Teheranu od novembra 2018. Njegova karijera u vladi Ujedinjenog Kraljevstva trajala je više od tri decenije i uključivala je boravak u ambasadama u Moskvi, Berlinu i Islamabadu, kao i u sedištu NATO-a u Briselu.

IRGC je poslednjih godina uhapsio desetine stranaca pod optužbom za špijunažu. Rob Meker, tadašnji ambasador Velike Britanije u Iranu, uhapšen je u januaru 2020. zbog navodnog podsticanja protesta zbog slučajnog obaranja ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske vojske.