Francuska nacionalizuje elektroprivredu

Francuska nacionalizuje elektroprivredu

Država želi da ima potpunu kontrolu nad Electricite de France (EDF), rekla je francuska premijerka Elizabet Born u parlamentu u sredu, navodeći potrebu za energetskom nezavisnošću suočena sa sukobom u Ukrajini.

„Moramo osigurati naš suverenitet suočeni s posLedicama rata i kolosalnim izazovima koji dolaze“, rekao je Borne u velikom govoru o politici pred Narodnom skupštinom. „Zato vam potvrđujem nameru države da poseduje 100% akcija EDF-a.

„Moramo imati potpunu kontrolu nad našom proizvodnjom i performansama električne energije“, dodala je ona.

Born je udvostručio predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona da će proširiti nuklearne kapacitete Francuske, rekavši da će ta zemlja „biti prva velika ekološka nacija koja će se izvući iz fosilnih goriva“, jer Pariz više ne može „da zavisi od ruske nafte i gasa“.

EU je od februara uvela embargo na rusku energiju, optužujući Moskvu za „invaziju“ na susednu Ukrajinu. Rusija kaže da sprovodi specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitila civile u Donbasu i osigurala neutralnost Kijeva.

Bornovo nastojanje da nacionalizuje elektroenergetsku kompaniju naširoko je viđeno kao kontakt sa najvećim opozicionim blokom u Narodnoj skupštini, levičarskom NUPES koalicijom od 151 člana koju predvodi Žan-Lik Melanšon. Makronova koalicija Ansambl ima samo 250 poslanika od 577 mesta i trenutno vlada kao manjinska vlada.

Francuska država već poseduje skoro 84% EDF-a, dok je 15% u rukama privatnih akcionara, a preostalih 1% drže zaposleni u ovom preduzeću. Borneov govor nije jasno naveo kada će državno preuzimanje stupiti na snagu.

Cena akcija EDF-a je pala 5% pre Borneove objave, ali se trgovalo 5,56% više do zatvaranja tržišta u sredu, usred ukupnog porasta akcija od 1,86%.