Dragi posle razgovora sa Putinom: Nisam video nadu za mir

Dragi posle razgovora sa Putinom: Nisam video nadu za mir

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da nije video nikakve znake da Rusija traži mir, prenela je Evropska istina, prenosi ANSA.

„Nisam video nikakvu nadu za mir tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Putinom“, rekao je Dragi.

„Tražio sam razgovor sa predsednikom Putinom: cilj je bio da pitam može li se nešto učiniti da se otključa žito koje je trenutno na zalihama u Ukrajini, jer će kriza hrane koja se približava i već u nekim afričkim zemljama biti gigantska i strašno humanitarne posledice“, rekao je premijer.

Tokom telefonskog razgovora Dragija i Putina, ruski predsednik je naglasio da je „kriza sa hranom posledica sankcija i da će Rusija, ukoliko sankcije budu ukinute, moći da izvozi žito”.

Ali očigledno je da postoje sankcije jer je Rusija napala Ukrajinu“, rekao je Dragi.

Ranije su mediji javili da Ankara pregovara sa Kijevom i Moskvom da otvori koridor kroz Tursku za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je da ne podleže ucenama Rusije o „koridoru“ za ukrajinsku žetvu preko Crnog mora u zamenu za ukidanje sankcija.

SAD su odbacile predloge Rusije da ukine sankcije u zamenu za blokiranje pristupa ukrajinskim lukama.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 25. maja saopštilo da će biti spremno da obezbedi humanitarni koridor za izvoz ukrajinskih useva preko Crnog mora u zamenu za ukidanje sankcija i „razminiranje Ukrajine“ Crnog mora.

Ranije je Kremlj optužio Ukrajinu i Zapad za stvaranje globalne prehrambene krize.