Bajden Putina nazvao diktatorom

Bajden Putina nazvao diktatorom

Američki lider u govoru na Kapitol Hilu nazvao je ruskog predsednika „diktatorom ubicom“.

Američki predsednik Džo Bajden pojačao je u četvrtak svoju retoriku protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, nazvavši ga „diktatorom“ i „nasilnikom“ samo dan nakon što ga je proglasio „ratnim zločincem“.

SAD i njihovi saveznici zajedno stoje protiv Putina, koji je „diktator ubica, čisti nasilnik koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine“, izjavio je Bajden u četvrtak, na godišnjem ručku prijatelja Irske.

Bajdenove primedbe dolaze samo dan nakon što je novinaru u Beloj kući rekao da misli da je Putin ratni zločinac, nakon što je na početku odgovorio negativno. Kremlj je odgovorio da su takve primedbe „neprihvatljive i neoprostive”, podsećajući američkog predsednika na američke bombe koje su ubile „stotine hiljada ljudi širom sveta”.

Ovaj 79-godišnji američki lider nazvao je ruskog lidera „ubicom“ u intervjuu iz marta 2021. Pre toga, u više navrata, Bajden je tvrdio da je Putinu rekao da „nema duše“ tokom sastanka 2011 – nešto što se Kremlj nije dogodilo.

Činilo se da je u svojim izjavama u četvrtak Bajden ponovio još jednu tvrdnju koju je izneo nekoliko puta ranije, da su Putin i kineski predsednik Si Đinping autokrate koji ugrožavaju demokratiju na globalnom nivou. Šalivši se o svom predstojećem razgovoru sa kineskim liderom, Bajden je rekao da se Si „seća svega što sam rekao“.

„Samo šalu na stranu“, nastavio je Bajden, Si „ne veruje da se demokratija može održati u 21. veku“.