Zloglasni laptop Hantera Bajdena potvrđen je u izveštaju Njujork tajmsa

Zloglasni laptop Hantera Bajdena potvrđen je u izveštaju Njujork tajmsa

Sveobuhvatan izveštaj o tekućoj federalnoj istrazi poreskih prijava Hantera Bajdena koji je objavio Njujork tajms u sredu uveče potvrdio je postojanje zloglasnog laptopa prvog sina.

U oktobru 2020, The Post je ekskluzivno izvestio o sadržaju laptopa Hantera Bajdena koji je napustio u radionici za popravku u Delaveru u aprilu 2019.

Čvrsti disk laptopa sadržao je gomilu mejlova, tekstualnih poruka, fotografija i finansijskih dokumenata između Hantera Bajdena, njegove porodice i poslovnih saradnika – u kojima je detaljno opisano kako je predsednikov sin koristio svoju političku polugu u svojim poslovima u inostranstvu.

Vlasnik radionice prijavio je laptop FBI-u, koji je zaplenio uređaj i njegov hard disk.

U okviru istrage o Hanteru Bajdenu, piše Tajms, savezni tužioci su pregledali mejlove između prvog sina i njegovih bivših poslovnih saradnika koji su pronađeni iz laptopa.

Neka od preispitane prepiske bila je između Hantera Bajdena i Devona Arčera, koji je sa prvim sinom bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma, navodi se u izveštaju.

Arčer, koji je prošlog meseca osuđen u nepovezanom slučaju prevare, „u potpunosti je sarađivao“ sa federalcima u njihovoj istrazi Hantera Bajdena, piše The Post.

Prema Tajmsu, e-poruke između Hantera Bajdena, Arčera i drugih u vezi sa njihovim međunarodnim poslovnim aktivnostima potiču iz datoteka koje je publikacija dobila, a za koje se „izgleda da potiču sa laptopa koji je gospodin Bajden napustio u radionici za popravku u Delaveru.

Ljudi upoznati sa mejlovima i istragom potvrdili su njihovu autentičnost Tajmsu.
Devon Arčer je sarađivao sa federalcima u njihovoj istrazi Hantera Bajdena, objavio je The Post.

Potvrda za laptop uključena je u izveštaj Tajmsa koji je takođe otkrio kako je Hanter Bajden isplatio poresku obavezu od preko milion dolara — godinu dana nakon što je objavio da je pod istragom zbog prevare poreske uprave. Hanter Bajden je pod istragom zbog neplaćanja poreza otkako je njegov otac bio potpredsednik, ali je istraga proširena 2018. kako bi se ispitalo kako su se njegovi međunarodni poslovi ukrštali sa političkom karijerom predsednika Bajdena.