Austrija: Uslove mira u Ukrajini ne sme da diktira Rusija

Austrija: Uslove mira u Ukrajini ne sme da diktira Rusija

Rat koji je pokrenula Rusija mora da se završi pod uslovima na koje će ukrajinski narod pristati. Ultimatumi Rusije neće biti prihvaćeni.

„Svi želimo mir, posebno ljudi koji stradaju u Ukrajini. Ali moram jasno da kažem da mir i rešenje [uslovi za okončanje rata između Rusije i Ukrajine] ne mogu biti odnekud nametnuti. To mora biti odluka koju će doneti narod. Ukrajine. Nećemo prihvatiti mir u obliku ultimatuma koje postavlja Rusija“, rekao je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim i češkim kolegama u Kijevu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

On je napomenuo da je zajednička poseta sa češkim kolegom signal solidarnosti sa Ukrajinom koji su poslale zemlje Centralne Evrope.

„Naša poruka Rusiji je vrlo jednostavna: mi ne prihvatamo da se istina stiče silom, i zato i neutralna zemlja i država članica NATO-a podržavaju Ukrajinu u ovim teškim vremenima u ovoj bici“, naglasio je ministar spoljnih poslova Austrije. .

Šalenberg je obećao nepokolebljivu solidarnost Austrije i podršku Ukrajini u budućnosti.

Kako je saopšteno, ministri spoljnih poslova Austrije i Češke doputovali su u sredu u Kijev. Program posete uključuje razgovore sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijerom Šmihalom i ministrom spoljnih poslova Kulebom.