Putin sugeriše motiv za odlaganje kanadske gasne turbine

Putin sugeriše motiv za odlaganje kanadske gasne turbine

Moskva je odbacila razloge Otave za odlaganje vraćanja vitalnog dela gasovoda Severni tok 1 koji pumpa ruski gas u Nemačku. Predsednik Vladimir Putin je u sredu sugerisao da su razlozi čisto ekonomski.

„Odluka [da se turbina ne vrati] nije zasnovana na političkim pitanjima, niti na pitanju naše vojne operacije u Ukrajini. Motivi su pragmatični… jer oni [Kanada] planiraju da uđu na evropsko tržište i razvijaju proizvodnju gasa kod kuće. rekao je Putin na forumu u Moskvi.

Kanada je 4. najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu i trenutno sve svoje viškove prodaje u SAD. Otava je u martu saopštila da ima kapacitet da poveća svoj izvoz nafte i gasa kako bi pomogla u poboljšanju globalne energetske bezbednosti.

Predsednik Putin je takođe doveo u pitanje kvalitet popravke i trenutne tehničke parametre turbine, sugerišući da bi ona mogla biti neočekivano isključena i zaustaviti protok gasa kroz gasovod.

Turbina koju je proizveo Simens poslata je u Kanadu na servis i nije vraćena na vreme zbog sankcija Otave Rusiji. Kašnjenje je navelo operatera Gasprom da smanji isporuke Nemačkoj za 60%. Nakon razgovora sa Berlinom, kanadska vlada je pristala da vrati opremu preko Nemačke.

Gasna turbina je trenutno na putu za Rusiju, potvrdila je EU u sredu, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će stići na vreme i da se ne može koristiti kao izgovor da se ne otpočnu isporuke u Evropu prilikom održavanja gasovoda. završava se u četvrtak.