Poverioci dozvoljavaju suspenziju otplate ukrajinskog duga

Poverioci dozvoljavaju suspenziju otplate ukrajinskog duga

Grupa poverilaca Ukrajine iz zemalja G7 i članovi Pariskog kluba najavili su nameru da obustave otplatu glavnice i kamata na bilateralne dugove do kraja 2023. godine, uz mogućnost produženja suspenzije za još godinu dana.

„Grupa poverilaca Ukrajine iz zemalja G7 i članovi Pariskog kluba („Grupa poverilaca“) objavili su 20. jula svoju nameru da obustave otplatu glavnice i kamata na bilateralne dugove od 1. avgusta 2022. do kraja 2023. uz mogućnost produženja suspenzije za još godinu dana“, saopštila je pres-služba Ministarstva finansija Ukrajine.

Grupa poverilaca je priznala da je Ukrajina do sada ispunila svoje obaveze servisiranja duga. Grupa poverilaca je takođe izrazila svoju podršku traženju saglasnosti u vezi sa neisplaćenim ukrajinskim evroobveznicama i nalogom povezanim sa BDP-om koji je objavljen danas, i snažno je ohrabrila vlasnike obveznica i garanta da pristanu na ukrajinske zahteve. Grupa poverilaca je istakla da će pristankom na tražene izmene ukrajinskih hartija od vrednosti investitori iz privatnog sektora pružiti suštinsku demonstraciju podrške vladi i narodu Ukrajine.

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko zahvalio je međunarodnim partnerima Ukrajine u zemljama G7 i Pariskom klubu na suspenziji duga. „Ovo pruža veliku podršku državnim finansijama Ukrajine tokom najizazovnijeg perioda naše istorije. Zajedno sa odlaganjem duga i drugim uslovima koji se traže od naših međunarodnih vlasnika obveznica i nosilaca naloga, najavljena suspenzija duga iz zvaničnog sektora omogućiće Ukrajini da usmeri oskudne devizne resurse ka najhitnijim ratnim prioritetima, uključujući vojne, socijalne i humanitarne potrebe . Verujemo da će nam takva solidarnost sa Ukrajinom u njenoj borbi za slobodu i demokratiju iz zvaničnog i komercijalnog sektora pomoći da ublažimo negativne posledice rata i da ubrzamo našu pobedu“, rekao je on.

Kao što je navedeno, Grupa poverilaca je izrazila svoju solidarnost i podršku Ukrajini dok se brani od neopravdanog, ničim izazvanog i nelegalnog agresorskog rata Rusije.

Grupa poverilaca Ukrajine uključuje Kanadu, Francusku, Nemačku, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Posmatrači Grupe su Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Danska, Finska, Irska, Izrael, Italija, Koreja, Holandija, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švedska i Švajcarska.