Petković: ZSO je kičma sporazuma, Priština odbija konstruktivne predloge

Petković: ZSO je kičma sporazuma, Priština odbija konstruktivne predloge

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja kičmu Briselskog sporazuma, kao i da je Priština odbila konstruktivan predlog nacrta statuta ZSO koji je uradio Beograd.

On je za tv Pink rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio i predlog EU i da je kada je video da sve ide u pravcu da on dobije konačan okvir, doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

„Mi smo napravili dobar iskorak kada govorimo o ZSO i tom statutu Miroslava Lajčaka. Priština je to videla, da se ide u pravcu sve bližeg dogovora oko konačnog statuta i da razgovori zapravo imaju smisla, da su naši eksperti sa ekspertima EU pronašli zajednički jezik. Inače sve vreme Priština odbija i odbijala je da razgovara o tom nacrtu statuta, a da bi sprečili te razgovore i dogovor o konačnom statutu Kurti u decembru mesecu kreće sa ovom jednostranom odlukom o ukidanju dinara“, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, prošlo je 11 godina, a da Priština nije ispunila jedan zahtev i da nije formirana ZSO koja predstavlja predusov za opstanak sprskog naroda na KiM.

„ZSO predstavlja kičmu Briselskog sporazuma i dogovora, jer se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz 2013. godine odnosi na formiranje ZSO. Oni (Priština) ne žele to da urade, jer ne žele da obezbede individualna i kolektivna prava za srpski narod koji svakoga dana gaze na KiM. Sve srpsko danas je ugroženo između ostalog i zbog toga što nemamo ZSO. Srbi odlaze,15 odsto Srba, pogotovo sa severa KiM je trajno napustilo svoja vekovna ognjište i otišlo u pravcu centralne Srbije, zato što nemamo ZSO“, rekao je Petković.