Petković sa Zijade o predstojećoj sednici SB UN i teškom položaju Srba na KiM

Petković sa Zijade o predstojećoj sednici SB UN i teškom položaju Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine. 

Petar Petković je tokom sastanka naglasio da je ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe.

„Vidljiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO“, dodao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je Karolin Zijade upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5 odsto glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije.

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnh ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini, rekao je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković naglasio je značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.