Meksiko kritikuje SAD zbog Ukrajine

Meksiko kritikuje SAD zbog Ukrajine

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador osudio je SAD zbog nevoljnosti da pomognu razvoju u Centralnoj Americi, dok je brzo pronašao milijarde dolara za pomoć Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom.

„SAD su već odobrile 30 milijardi dolara za rat u Ukrajini, a mi čekamo još od vremena predsednika Donalda Trampa, da doniraju 4 milijarde dolara, a od danas ništa, apsolutno ništa“, istakao je Lopez Obrador u petak.

„Iskreno, izgleda neobjašnjivo“, rekao je predsednik, opisujući odluku koju su donele američke vlasti. Lopez Obrador, koji je govorio u Gvatemali, prvoj stanici svoje petodnevne turneje po Centralnoj Americi, obećao je da će „nastaviti da s poštovanjem insistira na potrebi da SAD sarađuju“.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi saopštio je prošle nedelje da je Vašington već potrošio 4,3 milijarde dolara na podršku ukrajinskoj vojsci od 2021. godine.

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden pozvao je krajem aprila za Kijev još 33 milijarde dolara, tražeći od Kongresa da odobri potrošnju što je pre moguće.

Prema rečima američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina, cilj Vašingtona u Ukrajini je bio da vidi „Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradio u invaziji na Ukrajinu“.

Lopez Obrador je zauzeo prilično uravnotežen stav u vezi sa ruskom ofanzivom u Ukrajini. Rekao je da ne podržava akcije Moskve jer je i sam Meksiko „patio od invazija“, misleći na prošle upade SAD, Francuske i Španije u zemlju.

Međutim, on je odbio da se pridruži drakonskim međunarodnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog sukoba. Ranije ove nedelje, on je ponovo ponovio da Meksiko želi da „ostane neutralan“.

Rusija je napala susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.