Meksički predsednik revidira stav o ukrajinskom sukobu

Meksički predsednik revidira stav o ukrajinskom sukobu

Meksički lider kaže da ne „prihvata“ napad Moskve, ali primećuje prethodne invazije SAD, Francuske i Španije na njegovu zemlju.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je „rusku invaziju na Ukrajinu“ nakon višenedeljnih pokušaja da ostane neutralan po pitanju sukoba. Međutim, uspeo je u tome, podsećajući svet da su neki od najžešćih kritičara Moskve ranije izvršili invaziju na njegovu zemlju.

„Ne prihvatamo invaziju Rusije na Ukrajinu jer smo patili od invazija“, rekao je Lopez Obrador u subotu u video poruci. Meksiko je u različitim vremenima bio na udaru invazija SAD, Francuske i Španije.

Lopez Obrador je izdao svoju video izjavu koja će biti uključena u subotnji događaj prikupljanja sredstava „Ustani za Ukrajinu“, kampanju za koju organizatori tvrde da nastoji da prikupi novac za humanitarnu pomoć ukrajinskim izbeglicama. Meksički predsednik je odbio poziv kanadskog premijera Džastina Trudoa da prisustvuje događaju, ali je pristao da objavi saopštenje u kojem se protivi „ruskoj invaziji“.

Lopez Obrador se ranije odupirao međunarodnom pritisku da osudi Moskvu, rekavši da je politika njegove zemlje da „održava dobre odnose sa svim zemljama sveta“. Prošlog meseca, američki ambasador u Meksiku Ken Salazar pozvao je meksičke poslanike da stanu na stranu Moskve, izjavljujući: „Moramo biti solidarni sa Ukrajinom i protiv Rusije“.

Ambasadorka Ukrajine u Meksiku, Oksana Dramaretska, pojačala je pritisak prošle nedelje tako što je Lopezu Obradoru tvitovala slike mrtvih tela na ulicama Ukrajine. „Da li zaista želite da nastavite prijateljske odnose sa onima u Kremlju koji nakon ovoga vrše genocid? upitala je predsednika. „Ceo svet koordinira napore da se Rusija izvede pred lice pravde. Potrebna nam je podrška Meksika”.

Ipak, komentari Lopeza Obradora verovatno nisu bili toliko izraženi kako bi neki od njegovih kritičara želeli. Prestao je da optužuje Rusiju za ratne zločine, kao što su to učinili Trudo i američki predsednik Džo Bajden, i nije dao nikakve naznake da će se Meksiko pridružiti uvođenju sankcija Moskvi. Više je govorio uopšteno o svom protivljenju ratu, umesto da osuđuje konkretne akcije Rusije.

„Mi se zalažemo za mirno rešenje sukoba između Rusije i Ukrajine“, rekao je on. „Mora se postići mir kako ni narod Ukrajine, ni narod Rusije, ni bilo koja druga nacija na svetu ne bi i dalje patio od takvog apsurda jer su ratovi sramotni i nikada ne smeju da se traže.

Komentari Lopeza Obradora dolaze usred političkih previranja kod kuće. On se u nedelju suočava sa glasanjem o tome da li treba da ostane na funkciji tri godine preostale do njegovog mandata – prvi takav referendum u istoriji Meksika. On je sam pozvao na glasanje kako bi potvrdio demokratsku podršku svojoj politici, potez koji su protivnici kritikovali kao skup politički trik.