Umro je pisac najprodavanijeg britanskog špijunskog trilera

Umro je pisac najprodavanijeg britanskog špijunskog trilera

Autor bestselera britanskog špijunskog trilera Džek Higins preminuo je u subotu u svom domu. Imao je 92 godine. Njegovu smrt je objavio njegov izdavač HarperCollins, koji je objavio izjavu u kojoj je pisčev odlazak nazvao „krajem jedne ere“.

Higins, čije je pravo ime bilo Henri Paterson, postao je poznat svojim naslovom iz 1975. „Orao je sleteo“, koji se usredsređuje na izmišljenu zaveru iz Drugog svetskog rata za otmicu britanskog premijera Vinstona Čerčila. Sledeće godine, po romanu je snimljen popularni film u kojem glume Majkl Kejn, Donald Saterlend i Robert Duval.

Autor je preminuo kod kuće sa porodicom na ostrvu Džersi. Njegov izdavač nije precizirao uzrok. Iza Higinsa je ostala druga supruga Deniz, sin i tri ćerke iz prvog braka.

Napisao je skoro 80 ​​knjiga tokom svoje karijere, objavljujući ih pod različitim pseudonimima, uključujući Džeka Higinsa, Džejmsa Grejema, Martina Falona i Hjua Marloa. Drugi popularni naslovi koje je napisao kao Higins uključuju „Orao je doleteo“, „Anđeo smrti“ i „Dan obračuna“.

Higins je prodao preko 250 miliona primeraka svojih knjiga, prema veb stranici njegovog izdavača.