Pakistan: Masovni protesti protiv „uvezene“ vlade

Pakistan: Masovni protesti protiv „uvezene“ vlade

Bivši premijer Imran Khan rekao je da je zemlja krenula ka novoj „borbi za slobodu“ nazivajući njegovo svrgavanje „promjenom režima koju podržavaju SAD“.

Masovne demonstracije potresle su u nedelju više pakistanskih gradova, uključujući glavni grad te zemlje Islamabad, a hiljade ljudi izašlo je na ulice da izrazi svoju podršku svrgnutom premijeru Imranu Kanu. Njega je u subotu zbacio parlament zemlje uspešno glasanjem o nepoverenju. Kan je kritikovao glasanje kao operaciju promene režima koju podržavaju strane.

„Nikada u našoj istoriji takva gomila nije izašla tako spontano i u tolikom broju, odbacujući uvezenu vladu koju vode lopovi“, rekao je Kan na Tviteru, podelivši snimke protesta.

Proteste je predvodila Khanova partija PTI, koja je pozvala svoje članove i pristalice da izađu na ulice širom zemlje.

Ranije u toku dana, Kan je ponovio svoje optužbe protiv SAD, okrivljujući za svoju smenu Vašington i nazvavši to operacijom „promene režima“ koja ima za cilj da dovede „na vlast grupu povodljivih lopova koji su svi uz kauciju“.

Bivši premijer je takođe rekao da zemlja ulazi u novi period „borbe za slobodu“ sa pakistanskim narodom koji štiti „suverenitet i demokratiju“ od „strane zavere promene režima“.

Prethodno je političar tvrdio da ima snimak dobijen od pakistanskog ambasadora u Vašingtonu koji dokazuje te navode. SAD su odlučno odbacile takve optužbe, negirajući bilo kakvu umešanost u pakistanske događaje.

Pakistanska nacionalna skupština izglasala je nepoverenje Kanu sa 176 od 342 poslanika koji su glasali za prevremeni završetak njegovog mandata. Partija PTI je praktično izgubila svoju parlamentarnu većinu još u martu, nakon što je sedam poslanika iz njene koalicione stranke prebjeglo i pridružilo se redovima opozicije. Pakistanski parlament će u ponedeljak održati glasanje o izboru novog premijera.