Drugi dan Samita u Granadi – početna tačka debate o proširenju EU, biće reči i o situaciji na KiM

Drugi dan Samita u Granadi – početna tačka debate o proširenju EU, biće reči i o situaciji na KiM

Lideri Evrope danas se okupljaju u Granadi u užem formatu, 27 zemalja članica nastavlja debatu. Razgovaraju o tome kada bi neki od onih koji su bili juče na širem Samitu evropske političke zajednice  mogli da se pridruže užem klubu koji se zove EU. Očekuje se da će biti reči i o KiM.

Lideri EU nastavljaju u Granadi Samit na kojem će glavne teme biti migracije i pripreme za buduće proširenje Unije.

Lideri Evrope danas se okupljaju u Grenadi u užem formatu, 27 zemalja članica nastavlja debatu. Razgovaraju kada bi neki od onih koji su bili juče na širem Samitu evropske političke zajednice mogli da se pridruže užem klubu koji se zove EU.

Ta rasprava je u toku trenutno u Grenadi, to je tema koja se naziva strateškom za EU, pored toga je i migracija na dnevnom redu. Može se očekivati da će biti reči i o aktuelnim odnosima Beograda i Prištine posle incidenata na KiM 24. septembra. Teško je govoriti o pristupu EU bez rešavanja nekih sporova koji postoje, to je za RTS potvrdio uoči samita predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Moguće je, kao što je najavio predsednik Srbije, da se neke zemlje izjasne o njihovom viđenju stvari.

Glavna tema je kako EU treba da se pripremi, a to su pitanja budžeta, kako podeliti eventualno proširenoj Uniji sadašnji budžet.

„Svrha određivanja datuma je da mobiliše političku energiju kako bi se stvari pokrenule. Dobro je imati horizont i cilj, ali to ne znači da je to precizan datum. Ako nemamo horizont, ljudi će misliti da imamo vremena. Nemamo vremena, previše dugo traje proces proširenja, sada je Ukrajina došla kao novi kandidat i pokrenula sve države koje stoje u redu i taj red će se kretati brže“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc kaže da se razgovara o proširenju Evropske unije, kaže i da je namera da se napokon prime zemlje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju posle dve decenije obećanja, ima takvih planova i za Moldaviju i Ukrajinu, a perspektiva postoji i za Gruziju.

“Lideri Unije su sebični, ne bi voleli da se prime u članstvo druge zemlje jer bi tako dobile i finansijska sredstva. Oni to zovu zamorom od proširenja, što je potpuno nefer za zemlje kandidate za članstvo. Potrebno je da podelimo sa tim zemljama ono što imamo jer su nam u svakom slučaju potrebne“, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Današnji Samit bi mogao da se smatra kao početna tačka u debati o proširenju EU, čije će naredne stanice biti već početkom novembra, kada se očekuje godišnji izveštaj Evropske komisije.