Vulin: Neka ne raspravljaju jasenovačku golgotu da bi opravdali vladu Crne Gore

Vulin: Neka ne raspravljaju jasenovačku golgotu da bi opravdali vladu Crne Gore

Potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, izneo je danas oštar stav povodom Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je podnet Skupštini Crne Gore. Kritikujući sadržaj rezolucije, Vulin je istakao nedostatak pominjanja ustaša i NDH, uz poruku da crnogorski parlament ne bi trebalo da koristi jasenovačku tragediju kako bi opravdao svoje odluke.

„Jasenovačka golgota ne sme da se instrumentalizuje kako bi se opravdala politička agenda“, rekao je Vulin. U svom saopštenju, Vulin je naglasio nedostatak pominjanja ustaških zločina i odgovornosti NDH u Predlogu rezolucije o Jasenovcu, ističući da je srpsko ime spomenuto samo jednom, dok je hrvatsko izostavljeno u ključnim delovima teksta.

Osim toga, Vulin je istakao i nedostatak istorijske tačnosti u rezoluciji, naglašavajući da je jasenovački logor zatvoren nakon proboja logoraša, a ne, kako se tvrdi u Predlogu rezolucije, rasformiranjem od strane ustaša.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji su potpisali svi poslanici vladajućih partija u Crnoj Gori, predat je Skupštini u petak, pokrećući raspravu o ovom osetljivom istorijskom pitanju.