Dačić: ZSO preduslov svih preduslova, velika stvar da je pristup Beograda ocenjen kao odgovoran

Dačić: ZSO preduslov svih preduslova, velika stvar da je pristup Beograda ocenjen kao odgovoran

Velika je stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše „crvene linije“, pristup dijalogu Beograda i Prištine ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je u razgovoru za Glas Amerike naglasio dve crvene linije pitanje priznavanja Kosova, to jest pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i „preduslov svih preduslova“ da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

„To je nešto o čemu zaista nema potrebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum pre 10 godina“, rekao je šef srpske diplomatije, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povodom kritika opozicije u vezi sa planom za Kosovo, Dačić je rekao da „kada imate jedno ovakvo pitanje, koje je od državnog i nacionalnog značaja, pre svega bi bilo važno da dođe do nekog jedinstvenog pristupa svemu tome“.

„Mi treba da znamo šta ne prihvatamo. I za sve drugo treba da imamo taktiku da ne ispadne da je zbog nas sve to propalo“, rekao je Dačić.

Povodom činjenice da se Srbija još nije usaglasila sa spoljnom politikom EU i uvela sankcije Rusiji, Dačić je rekao da „nije samo reč o Rusiji, tu su i druge zemlje koje se nalaze pod udarom sankcija i zato moramo da vodimo računa“.

„Dok nemamo garancije Zapada da će oni biti korektni prema nama, ne možemo da se olako odričemo naše pozicije i sigurnih glasova kada je reč o poziciji u vezi sa Kosovom i Metohijom“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je Srbija blizu toga da šteta postane prevelika od neuvođenja sankcija Rusiji, Dačić je odgovorio da misli da nije.

„Mislim da je pitanje svih pitanja sada pitanje Ukrajine. Za nas to pitanje ne može da bude odvojeno od pitanja Kosova, odnosno od pitanja teritorijalnog integriteta Srbije. Bitno je da oni koji žele da razgovaraju o tome sa nama imaju razumevanje za takvu našu poziciju“, rekao je Dačić.