Brnabić sa privrednicima u Bukureštu

Brnabić sa privrednicima u Bukureštu

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Bukurešt, gde će učestvovati na Minhenskom sastanku lidera u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije.

Ana Brnabić je svoju posetu Bukureštu započela sastankom sa privrednicima, među kojima je Dušan Vilms, vlasnik trgovinskog lanca „Remarkt“, koji je ukazom predsednika Aleksandra Vučića ove godine odlikovan „Zlatnom medaljom za zasluge“.

„Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose, a preko privredne saradnje oni mogu biti još bolji“, rekao je Vilms novinarima u Bukureštu.

Primetio je i da mnogo Rumuna posećuje Beograd, kao i da dnevno ima dva organizovana leta.

„Moram priznati da je jako lepo biti Srbin u Rumuniji pošto nas jako vole, dobro se razumemo, imamo sličnosti u jeziku i otvoreni su prema svemu što dolazi iz Srbije. To nam mnogo pomaže u poslovanju“, rekao je Miron Radić, direktor vinarije „Liliac“, u kojoj je zaposlen od 2012. godine i koja ima svoju prozvodnju u Transilvaniji.

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je prisustvovao sastanku premijerke sa privrednicima, izjavio je da je obim trgovinske razmene između dve zemlje u 2021. godini iznosio 2,25 milijardi evra,ističući da je to istorijski maksimum ali je, kaže, i dalje daleko od stvarnih potencijala.

„Jedna od sjajnih prilika da se to poveća je i večeras, kada je naša predsednica Vlade u Bukureštu. Uspeli smo da započnemo stvari koje su veoma važne, kada je u pitanju promocija srpskih prozivoda uz organizaciju Biznis foruma. Ima još prostora da se trgovinska saradnja unapredi“, rekao je ambasador.

Istakao je da su dobri odnosi dve zemlje su veoma značajni za srpsku nacionalnu manjinu, dodajući da su Srbija i Rumunija kroz istoriju redak primer na Balkanu, jer nisu bile ni u kakvim sukobima.

„Imamo dve kraljice koje su rumunskog porekla i puno potecnijala za razvoj naše saradnje“, rekao je Tomašević.

Premijerka Brnabić će se sutra sastati sa rumunskim premijerom, a potom će učestvovati na Minhenskom samitu lidera.