Brnabić: Sednica u ponedeljak, i deo opozicije podržao izmene Zakona o lokalnim izborima

Brnabić: Sednica u ponedeljak, i deo opozicije podržao izmene Zakona o lokalnim izborima

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je u obraćanju javnosti da je Predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u Skupštinu i da je zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april.

„Procedura donošenja zakona nalaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sati pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april u 11h. U ponedeljak od 9h držaću kolegijum za sve poslaničke grupe, da se dogovorimo o toku te sednice i načinu rada“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo predlog.

Navela je i da joj je posebno drago što su 184 poslanika podržala predlog, i da to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti, zahvalivši svima koji su pokazali želju za razgovorom.

Istakla je da su sve poslaničke grupe vlasti podržale predlog, a od opozicije su to učinile Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije Miroslav Aleksić, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, kao i samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA i partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Svi oni su potpisali predlog, prema njenim rečima.

„Ovim smo pokazali smo svim građanima, bez obzira za koga su glasali, ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i nadam se da ćemo ovako nastaviti i rad skupštine, mislim da bi to bila pozitivna promena, koju bi svi građani podržali, ali i koja bi doprinela sveukupnom smanjenja tenzija u našem društvu i podela koje nam u ovom trenutku ne trebaju. Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima i izazovima i treba zajedno da radimo na tome i konačno napravimo jedinstvenu branu tim pritiscima i izazovima. Ovo to omogućava, kao i vreme da se bavimo ozbiljnijim pitanjima nego što su stalni razgovori oko datuma održavanja lokalnih izbora“, poručila je Brnabić.

Dodala je da se nada i da je „gotovo sigurna da će se i drugi nekako urazumiti“.

„Molim ih da prihvate ovu moju preporuku i da konačno 2. jun dočekamo, predstavimo građanima sve planove, programe, viziju za budućnost, i zamolimo građane da oni odluče u kakvim lokalnim samoupravama će živeti, ko će ih voditi i kako žele da izgledaju u naredne četiri godine“, navela je Brnabić.