SAD zaplenile 30 miliona dolara kriptovaluta od hakera povezanih sa Severnom Korejom

SAD zaplenile 30 miliona dolara kriptovaluta od hakera povezanih sa Severnom Korejom

Sjedinjene Države su zaplenile preko 30 miliona dolara kriptovalute koju su ukrali hakeri Lazarus povezani sa Severnom Korejom iz popularne onlajn igre Akie Infiniti, saopštila je u četvrtak kriptoobaveštajna firma Chainalisis, objavio je Rojters.

Kompanija je navela u postu na blogu da je igrala ulogu u oporavku sa američkim organima za sprovođenje zakona i drugim kripto organizacijama, bez njihovog imena, u prvom oporavku ukradene kriptovalute od strane hakerske grupe iz Severne Koreje.

Chainalisis i misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. FBI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Zaplene predstavljaju oko 10% ukupnih sredstava ukradenih u martu od Ronin Netvork-a, bočnog lanca napravljenog za igru za zaradu Akie Infiniti, saopštio je Chainalisis.

Ronin je rekao da su u martu hakeri ukrali oko 615 miliona dolara u kriptovaluti.

„Procenjujemo da su do 2022. grupe povezane sa Severnom Korejom ukrale oko milijardu dolara kriptovalute iz DeFi protokola“, rekao je Čejnalisis. On je mislio na decentralizovane finansijske protokole, krovni izraz za finansijske usluge koje se nude na javnim blok-čejnovima.

Ministarstvo finansija SAD je u maju sankcionisalo mikser virtuelnih valuta Blender, rekavši da je korišćen u procesu pranja za pljačku Akie Infiniti.

Ministarstvo finansija u aprilu je takođe povezalo Lazara sa napadom.