Španija upozorava čamce na moguća naleta orka u blizini Gibraltarskog moreuza ovog leta

Španija upozorava čamce na moguća naleta orka u blizini Gibraltarskog moreuza ovog leta

Nakon još jednog nabijanja čamca od strane orke u Gibraltarskom moreuzu, španske vlasti preporučile su da se mala plovila drže obale u tom regionu kako bi izbegli često zastrašujuće interakcije sa kitovima ubicama tokom leta.

U poslednjem incidentu, dve osobe u čamcu dugom 15 metara (50 stopa) u marokanskim vodama zatražile su u nedelju pomoć od španske pomorske spasilačke službe nakon što su prijavile da je orka nekoliko puta srušila letelicu, oštetivši njeno kormilo i prouzrokujući curenje. Ljude je pokupio tanker za naftu u prolazu koji su pozvali spasioci, a njihov čamac je kasnije potonuo.

Španska ministarstva za saobraćaj i životnu sredinu, zajedno sa svojim trgovačkim marinama, objavila su u utorak obaveštenja u kojima pozivaju i jedrilice i male motorne čamce da se čuvaju orki između maja i avgusta u oblasti između Gibraltarskog moreuza i Kadizskog zaliva.

Radna grupa Atlantic Orca, tim španskih i portugalskih istraživača morskog života koji proučavaju kitove ubice u blizini Iberijskog poluostrva, kaže da je bilo 197 takvih poznatih interakcija 2021. i još 207 2022. godine.

Grupa orka je čak poremetila jedriličarsku trku prošle godine, kada je čamac koji je plovio od Holandije do Italije imao 15-minutni susret sa životinjama, što je navelo posadu da spusti jedra svoje letelice i podigne zveket da ih odbrani.

Nema izveštaja o napadima na plivače. Čini se da interakcije na čamcima prestaju kada se plovilo imobilizira.

Istraživači kažu da izgleda da kitovi ubice gađaju čamce u širokom luku koji pokriva zapadnu obalu Iberijskog poluostrva, od voda u blizini Gibraltarskog moreuza do španske severozapadne Galicije.

Orke na iberijskoj obali su prosečne dužine od 5 do 6½ metara, u poređenju sa orkama na Antarktiku koje dostižu 9 metara.