VISA počinje identifikaciju prodavnica vatrenog oružja

VISA počinje identifikaciju prodavnica vatrenog oružja

Visa Inc, najveći svetski procesor plaćanja, saopštila je u subotu da će primeniti novu šifru kategorije trgovaca za američke prodavce oružja, koja će identifikovati transakcije u prodavnicama vatrenog oružja.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) odobrila je stvaranje trgovačkog koda u petak nakon pritiska aktivista za kontrolu oružja koji kažu da će pomoći u praćenju sumnjivih kupovina oružja.

„Nakon odluke ISO-a da uspostavi novu šifru kategorije trgovaca, Visa će nastaviti sa sledećim koracima, istovremeno osiguravajući da štitimo svu legalnu trgovinu na Visa mreži u skladu sa našim dugogodišnjim pravilima“, navodi se u saopštenju Visa.

Kompanija Mastercard Inc je u petak rekla da nakon odobrenja ISO-a, „sada se fokusiramo na to kako će to implementirati trgovci i njihove banke dok nastavljamo da podržavamo zakonite kupovine na našoj mreži istovremeno štiteći privatnost i odluke pojedinaca vlasnici kartica“.

American Ekpress Co je rekao kada ISO razvije novi kod, kompanija će raditi sa nezavisnim procesorima i partnerima na implementaciji.

Kod će pokazati gde pojedinac troši novac, ali ne i koji su predmeti kupljeni.

Nekoliko vodećih američkih penzionih fondova, uključujući one za državne radnike u Njujorku i Kaliforniji, podnelo je rezolucije akcionara u kojima su od kompanija za plaćanje tražile da se izjasne o ovom pitanju.

Neki aktivisti za prava na oružje zabrinuti su da bi novi kodeks mogao dovesti do neovlašćenog nadzora.

Masovna pucnjava ove godine, uključujući osnovnu školu u Teksasu u kojoj je ubijeno 19 dece i dvoje nastavnika, doprinela je dugotrajnoj američkoj debati o kontroli oružja.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da usvoji zabranu jurišnog oružja, kao i 37 milijardi dolara za programe prevencije kriminala, sa 13 milijardi dolara za zapošljavanje i obuku dodatnih 100.000 policajaca u narednih pet godina.