Musk negira da je dao Starlink Rusiji

Musk negira da je dao Starlink Rusiji

Izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Musk porekao je da je ruskim vojnicima snabdevao svoju satelitsku internet mrežu Starlink. Servis je naširoko koristila ukrajinska vojska tokom borbe sa Rusijom.

„Izvestan broj lažnih vesti tvrdi da SpaceX prodaje terminale Starlink Rusiji“, rekao je Musk na svojoj platformi X (bivši Tviter) u nedelju. „Prema našim saznanjima, nijedan Starlinks nije prodat direktno ili indirektno Rusiji.

Upitan da li se terminali Starlink mogu nekako aktivirati iz Rusije, Mask je odgovorio da „Starlink sateliti neće zatvoriti vezu u Rusiji“.

Maskovi komentari dolaze kao odgovor na tvrdnje Kijeva da ruske snage koriste satelitsku uslugu Starlink na bojnom polju. Ukrajinska glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane (GUR) saopštila je u nedelju da je presrela razgovor između ruskih vojnika. Objavio je snimak od 15 sekundi, na kojem se može čuti kako osoba na ruskom kaže „Starlink radi, imamo internet [pristup]“.

Portparol GUR-a Andrej Jusov tvrdio je da ruske trupe „sistematski” koriste terminale Starlink. Novinski veb-sajt sa vojnom tematikom Defens One citirao je ukrajinske izvore ove nedelje koji su rekli da su kijevske snage prvi put otkrile upotrebu Starlinka od strane Rusije „pre nekoliko meseci“.

Moskva nije komentarisala ove optužbe. SpaceX je u četvrtak objavio odvojeno saopštenje u kojem se navodi da kompanija „ne posluje bilo koje vrste sa ruskom vladom ili njenom vojskom“ i da „nikada nije prodala ili reklamirala Starlink u Rusiji, niti je isporučivala opremu na lokacije u Rusiji“.

Mask je Kijevu poklonio oko 20.000 Starlink terminala ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi u februaru 2022.

Milijarder je, međutim, rekao da je odbio zahtev Ukrajine za aktiviranje usluge Starlink na Krimu, objašnjavajući da bi napadi Kijeva na rusku Crnomorsku flotu doveli do dalje eskalacije. Obećavajući podršku Ukrajini, Musk je više puta rekao da se zalaže za mirno rešavanje sukoba.