Evropska komisija razvila plan za vraćanje ilegalnih migranata iz EU kući

Evropska komisija razvila plan za vraćanje ilegalnih migranata iz EU kući

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson predstavila je u utorak „novu strategiju rada“ koja ima za cilj povećanje broja slučajeva vraćanja ilegalnih migranata u zemlje njihovog boravka, prenosi „Evropska istina“.

Prema podacima Evropske komisije, samo 21 odsto migranata koji ilegalno uđu u EU vraća se kući, čak i ako dobiju negativnu odluku o svom zahtevu za azil od zemlje članice EU.

„Neophodno je da odmah nakon (negativne odluke) zemlje članice EU podnesu zahtev za readmisiju te zemlje (porekla). Onda možemo da sprovedemo odluku i da te ljude zapravo vratimo u zemlju porekla. Zato je toliko je važno da radimo zajedno. Države članice to ne mogu riješiti same, ali ni Evropska komisija to ne može riješiti sama“, rekao je Johanson novinarima u utorak.

Istovremeno, direktorka Evropskog saveta za izbeglice i prognanike Ketrin Vulard smatra da postoje i druga rešenja za problem ilegalnih migranata. Jedan od njih je širenje kanala legalnih migracija, koji su se u Evropi u poslednjih 20 godina zapravo smanjivali.

„Ovo (izbeglice) su ljudi koji možda žele da dođu u Evropu da nađu posao, a u isto vreme Evropi su potrebni radnici“, primećuje ona.

Prema zvaničnim podacima EU, u 2022. godini u zemljama bloka je podneto skoro 924.000 zahteva za azil, što je 50 odsto više nego 2021. godine. Najviše zahteva stiglo je u Francusku, Nemačku, Španiju i Austriju.

Neke zemlje članice EU tvrde da problem nije u tome što svi ilegalni migranti ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu, već u tome što prijavom vrše preveliki pritisak na sistem azila.