Elon Mask se prkosno brani na suđenju

Elon Mask se prkosno brani na suđenju

SAN FRANCISKO – Ilon Mask se vratio na savezni sud da se brani od grupne tužbe u kojoj se navodi da je obmanuo akcionare Tesle tvitom o prekinutom otkupu za koji je milijarder prkosno insistirao u utorak da je mogao da izvede, da je hteo, prenosi AP.

Mask je proveo još otprilike tri sata na klupi tokom svog trećeg dana svedočenja pre nego što ga je izvinio američki okružni sudija Edvard Čen. Malo je verovatno da će Mask (51) biti pozvan nazad na klupu za svedoke tokom građanskog suđenja za koje se očekuje da će početkom februara biti predato devetočlanoj poroti.

Mask, koji takođe poseduje Tviter dok je nastavio da vodi Teslu, proveo je veći deo utorka prikazujući sebe, dok ga je ispitivao njegov advokat Aleks Spiro, kao besprekorno pouzdanog poslovnog lidera koji je sposoban da prikupi onoliko novca koliko mu je potrebno da bi ostvario svoje vizije. Testirao je sparing sa advokatom akcionara, Nikolasom Poritom, koji je podigao gnev ranije na suđenju.

U dva odvojena trenutka u utorak, pod Spirovim blagim podsticanjem, Mask nije ostavio sumnju u svoj prezir prema Porittu uz opasku u kojoj je izrazio sumnju da je advokat pazio na najbolje interese Teslinih akcionara. Ove primedbe su izazvale brzi ukor od strane sudije i izbrisane su iz zapisnika. „To je neprikladno“, Čen je u jednom trenutku opomenuo Maska.

Kada ga je Porit izazivao, Mask je namerno skrenuo pogled sa advokata i izneo svoja objašnjenja gledajući direktno u porotnike koji su sedeli nekoliko stopa sa njegove desne strane. U drugom slučaju, Mask je ustvrdio, bez detaljnijeg objašnjenja, da je Porittovo pitanje da li je ikada prouzrokovao gubitke investitora sadržavalo „neistine“.

S druge strane, Spiro je u jednom trenutku greškom oslovljavao Maska sa „vaša visosti“ dok je pitao milijardera koliko je novca zaradio za investitore tokom svoje karijere. Promašaj je izazvao trenutak lakomislenosti u sudnici u San Francisku prepunoj medija i drugih prisutnih da slušaju Maska, koji je postao još poznatiji otkako je u oktobru kupio Tviter za 44 milijarde dolara.

Trenutno suđenje zavisi od toga da li je par tvitova koje je Mask objavio 7. avgusta 2018. oštetio Tesline akcionare tokom perioda od 10 dana koji je doveo do njegovog priznanja da se otkup koji je zamislio neće dogoditi. Izjave su dovele do toga da su Mask i Tesla postigli nagodbu od 40 miliona dolara, a da nisu priznali bilo kakvu nepravdu.

U prvom od tvitova iz 2018., Mask je naveo da je „finansiranje osigurano“ za otkup Tesle od 72 milijarde dolara – ili 420 dolara po akciji – u vreme kada se proizvođač električnih automobila još uvek borio sa problemima proizvodnje i vredeo je mnogo manje od sada je. Mask je nekoliko sati kasnije objavio još jedan tvit koji sugeriše da je dogovor neminovan.

Nakon tih tvitova, Mask je izjavio da će Tesla ostati javno nekoliko nedelja kasnije. Mesec dana nakon toga, Mask i Tesla postigli su nagodbu od 40 miliona dolara sa regulatorima za hartije od vrednosti koji su tvrdili da su tvitovi obmanjujući.

Mask je ranije tvrdio da je sklopio nagodbu pod prinudom i tvrdio da nikada nije pokolebao u svom uverenju da ima novca za dogovor.

Mask je veći deo utorka proveo pokušavajući da ubedi porotnike da nema ničeg prevrtljivog u vezi sa dva tvita koja ukazuju na to da je pripremio novac da Teslu uzme u privatno vlasništvo, jer se proizvođač električnih automobila borio sa problemima u proizvodnji i vredi mnogo manje nego sada. Sudija je već izjavio da porotnici mogu da smatraju ta dva tvita lažnim, ostavljajući im da odluče da li je Mask namerno prevario investitore i da li su ih njegove izjave opterećivale gubicima.

Dok ga je vodio Spiro, Mask je porotnicima rekao da je samo izjavio da „razmišlja“ o otkupu Tesle, ali nikada nije obećao da će posao biti postignut. Ali, rekao je Mask, smatra da je važno da se investitorima saopšti da bi Tesla mogao da okonča svoje osmogodišnje poslovanje kao javna kompanija.

„Nisam imao loš motiv“, rekao je Mask. „Moja namera je bila da uradim pravu stvar za sve akcionare.“

Dok ga je Porit pržio dan ranije, Mask je ponekad bio borben, ogorčen i ogorčen. Uz sve to, Mask je insistirao da je zaključao finansijsku podršku za ono što bi predstavljalo otkup Tesle od 72 milijarde dolara tokom sastanaka sa predstavnicima Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije 2018, iako se nije razgovaralo o konkretnom iznosu ili ceni finansiranja.

Kada je dobio tekstove i e-poštu u kojima se navodi da predstavnik saudijskog fonda nikada nije obećao novac za potpuni otkup Tesle, Mask je tvrdio da to nije ništa drugo do reči nekoga ko pokušava da odstupi od prethodnog obećanja datog u privatnim razgovorima.

Nedugo nakon što je Porit nastavio sa ispitivanjem u utorak, Mask se još jednom ismejao na ideju da njegovo uverenje da ima finansijsku podršku saudijskih fondova nije bilo dovoljno da bi tvitovao o potencijalnom otkupu Tesle.

„Govorimo o kraljevini Saudijskoj Arabiji“, svedoči Mask. „Mogu da kupe Teslu nekoliko puta. Ovo za njih nije bila velika suma novca.”

Mask je takođe ponovio ranije svedočenje da bi mogao da finansira otkup Tesle tako što će podeliti neke od svojih akcija u SpaceKs-u, privatnom proizvođaču raketnih brodova koji je takođe započeo. To bi bilo slično onome što je uradio prilikom kupovine na Tviteru, što ga je dovelo do toga da proda oko 23 milijarde dolara svojih Teslinih akcija.

To je nešto što je Mask rekao u utorak da ne želi da uradi, ali da je to pokazalo da ima sredstava da skupi kupovine za skupe poslove. Maskovo vlasništvo nad Tvitterom takođe se pokazalo nepopularnim kod Teslinih akcionara koji brinu da će on biti ometen jer se proizvođač automobila suočava sa većom konkurencijom. Tesline akcije su izgubile oko jedne trećine vrednosti otkako je Mask preuzeo Tviter.

Uprkos tom padu, akcije i dalje vrede oko sedam puta više nego u vreme Maskovih tvitova iz 2018, nakon prilagođavanja za dve podele koje su se od tada dogodile. To je otvorilo vrata Masku da podseti porotnike u utorak da bi svaki investitor koji je držao Tesline akcije u avgustu 2018. prošao „izuzetno dobro“, da je samo držao akcije.

„To bi bila najbolja investicija na berzi“, rekao je Mask.