EU traži više pomoći za zaustavljanje smanjenja populacije pčela

EU traži više pomoći za zaustavljanje smanjenja populacije pčela

EU je u utorak objavila predloge da pokuša da preokrene „alarmantan pad“ u broju pčela — i drugih insekata koji oprašuju useve u bloku — uključujući i nagrađivanje organske poljoprivrede.

Evropska komisija je saopštila da je revizija Inicijative EU za oprašivače iz 2017. pokazala da postoje praznine i da je potrebno rešiti „značajne izazove“ revidiranim merama.

Predlog poziva na promovisanje poljoprivrede – organske ili druge – koja štiti insekte oprašivače, smanjenje upotrebe pesticida, bolje praćenje populacija oprašivača i bolje očuvanje staništa, uključujući urbana područja.

U pitanju je veliki deo poljoprivredne proizvodnje Evropske unije.

Komisija procenjuje da oprašivači — uglavnom pčele, ali i muhe lebdećice, moljci i neke bube i drugi insekti — doprinose oko pet milijardi evra godišnje proizvodnji hrane u bloku.

Ipak, intenzivne poljoprivredne prakse, pesticidi, zagađenje, izmenjena upotreba zemljišta, uvedene druge vrste i klimatske promene su uzele ozbiljan danak njihovoj populaciji.

„Insekti oprašivači dramatično su opali u raznolikosti i obilju u poslednjih nekoliko decenija, a mnogima od njih preti izumiranje“, navodi se u saopštenju komisije.

Njegov predlog, upućen Evropskom parlamentu i 27 država članica EU, nastoji da preokrene pad oprašivača do kraja ove decenije.

Fokusira se na divlje populacije pčela i drugih oprašivača jer EU ima druge alate za podršku farmama pčela.

Takođe je dizajniran da radi uporedo sa šemom subvencija za farme EU, koja se zove Zajednička poljoprivredna politika, nagrađivanjem poljoprivrednika koji primenjuju održive metode.

Komesar EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus rekao je da će „u slučaju oprašivača, ovi mali insekti definisati budućnost prirode i dugoročnu sigurnost hrane“.

On je rekao da se nada da koraci EU ka njihovom spasavanju „mogu inspirisati slične akcije u celom svetu“.