Trgovina energijom bi mogla da pomogne u rešavanju sukoba na Nilu

Trgovina energijom bi mogla da pomogne u rešavanju sukoba na Nilu

Naučnici su bacili svetlo na novi, transformativni pristup koji bi mogao da pomogne u rešavanju spora oko vodnih resursa reke Nil.

Nil je jedna od najdužih reka na svetu i prostire se na 11 zemalja istočne Afrike, snabdevajući vodom, proizvodnju energije, kvalitet životne sredine i kulturno bogatstvo. Međutim, korišćenje resursa Nila je dugotrajan izvor napetosti, koji često zasenjuje mogućnosti saradnje i obostrane koristi.

Ali kako potražnja za energijom, vodom i hranom u Africi stalno raste, studija, koju je vodio Univerzitet u Mančesteru u saradnji sa regionalnim organizacijama, nudi tračak nade u rezoluciju.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Vater, udaljava se od tradicionalnih sporazuma usredsređenih na vodu i predstavlja detaljnu simulaciju kombinovanog sistema energija-voda kako bi se otkrilo kako bi različiti scenariji međunarodne trgovine energijom mogli da pomognu u ublažavanju sukoba oko vode u Nilu.

Prvi autor, dr Mikijas Etičija sa Univerziteta u Mančesteru, rekao je: „Tradicionalno se sporovima oko vode u prekograničnim rečnim slivovima kao što je Nil pristupalo sa stanovišta usredsređenog na vodu. Međutim, dele koristi od vodnih resursa, kao što je električna energija proizvedena iz hidroelektrana. , usevi i ribarstvo mogu rezultirati situacijom u kojoj svi dobijaju.“

Koautor dr Mohammed Basheer, docent na Univerzitetu u Torontu, dodao je: „U slivu Nila, projekti podjele koristi u slivovima rijeke energije implementirani su u prošlosti u malom obimu, ali sa detaljnim alatima poput onog koji je predstavljen u radu može pomoći u stvaranju predloga velikih razmera koji se mogu primeniti.“

U središtu spora leži Velika etiopska renesansna brana (GERD) — velika brana na reci Plavi Nil u Etiopiji koja je izgrađena da poboljša pristup Etiopiji električnoj energiji i da izvozi električnu energiju u susedne zemlje. Projekat je izazvao tenzije između Etiopije, Sudana i Egipta oko prava na vodu i pristupa.

Simulator, koji su naučnici dizajnirali koristeći tehnologiju otvorenog koda, pokriva 13 zemalja istočne Afrike, uključujući one u basenu Nila, da bi modelirao potencijalne sporazume o trgovini energijom između Etiopije, Sudana i Egipta.

Povećanjem trgovine električnom energijom, zemlje mogu istovremeno da se pozabave deficitom vode, povećaju proizvodnju hidroenergije, smanje smanjenje energije i smanje emisije gasova staklene bašte.

Dopisni autor, profesor Julien Harou sa Univerziteta u Mančesteru, rekao je: „Trgovine energijom testirane u ovoj studiji pružaju zemljama niz rješenja koja su vjerovatno u njihovom nacionalnom interesu.

„Studija naglašava vrednost detaljne multisektorske simulacije kako bi se razdvojile složene međuzavisnosti velikih sistema resursa u više zemalja. Implementacija aranžmana koji su ovde predloženi bi trebalo da bude dalje procenjena iz perspektive upravljanja i zakona kako bi postali održivi predlozi. Ako budu uspešni, mogli bi doprinose održivom upravljanju resursima i regionalnoj stabilnosti.

„Nadamo se da će pregovaračke strane prihvatiti nove analitičke alate ili njihove rezultate.