S&P: Globalno tržište automobila u nevolji

S&P: Globalno tržište automobila u nevolji

Rusko-ukrajinski sukob će rezultirati proizvodnjom pet miliona automobila manje u naredne dve godine, izveštava provajder tržišnih podataka.

Provajder podataka o tržištu automobila S&P Global Mobiliti rekao je u sredu da se očekuje da će nestašice koje ometaju globalnu proizvodnju vozila opstati i do 2022. pre nego što ponuda uhvati korak sa potražnjom početkom 2023. Agencija je smanjila svoje izglede za svetsku proizvodnju lakih vozila za 2,6 miliona jedinica za obe godine, na 81,6 miliona za 2022. i 88,5 miliona jedinica za 2023.

Stručnjaci S&P-a su naveli probleme u vezi sa snabdevanjem ukrajinskog neonskog gasa, ključnog sastojka za proizvodnju čipova, i gubitkom kablovskih svežnja iz Ukrajine. „Pored toga, potpuni gubitak ruskog paladijuma predstavlja repni rizik sa potencijalom da postane najveće ograničenje ponude u industriji“, navodi se u izveštaju.

„Naš najgori slučaj nepredviđenih situacija pokazuje moguća smanjenja do četiri miliona jedinica za ovu i sledeću godinu“, rekao je izvršni direktor S&P Global Mobiliti za predviđanje globalne proizvodnje Mark Fultorp.

Kriza u Ukrajini doprinela je bolovima koje su trpeli proizvođači automobila, koji su se borili sa visokim cenama zbog poremećaja povezanih sa Covidom, uključujući nestašicu poluprovodnika. Ove nedelje veliki proizvođači automobila najavili su da će zatvoriti fabrike i dalje podizati cene kako problemi sa snabdevanjem budu sve veći.