Japanske kompanije ne planiraju da napuste ruski energetski projekat

Japanske kompanije ne planiraju da napuste ruski energetski projekat

Micui i Micubiši će se držati Sahalina 2 kako bi Kinu držali podalje od gasnog projekta.

Japanske trgovačke kuće, Micui i Mitsubishi, navodno ne razmatraju napuštanje ruskog projekta Sahalin-2, koji je fokusiran na proizvodnju i isporuku tečnog prirodnog gasa (LNG), od čega je 60% namenjeno japanskom tržištu.

Japanski trgovački giganti, koji imaju ukupan udeo od 22,5% u Sahalinu-2, ostaće partneri u projektu, jer je „brzo izlazak rizičan“ i „biće u korist Kine“, piše list Nikkei, pozivajući se na dokumente. kompanije su podnele Ministarstvu ekonomije, trgovine i industrije Japana ranije ovog meseca.

Projekat je bio jedan od glavnih izvora snabdevanja Japana prirodnim gasom sa skoro 100% japanskog uvoza LNG-a sa Sahalina-2, prema izveštajima medija. Smešten na ruskom ostrvu Sahalin u Tihom okeanu, severno od Japana, projekat navodno proizvodi skoro 11,5 miliona tona LNG-a godišnje koji se uglavnom izvozi na velika tržišta u Aziji.

Projekat, koji je pokrenut 2009. godine, obuhvata priobalno naftno polje Piltun-Astohskoe i polje prirodnog gasa Lunskoe u Ohotskom moru, kao i pripadajuću infrastrukturu na samom ostrvu Sahalin.

Sahalin-2 upravlja i njime upravlja kompanija Sakhalin Energi Investment. Većinski udeo u preduzeću pripada ruskom energetskom gigantu Gaspromu. Šel, najveći svetski trgovac LNG, ima 27,5% minus jedna akcija, Mitsui ima 12,5%, dok Mitsubishi Corporation poseduje 10%.

Šel sa sedištem u Velikoj Britaniji je 28. februara objavio planove da povuče svoj udeo u postrojenju za tečni prirodni gas Sahalin-2, svog 50% udela u Salim Petroleum Development i Gidan energetskom poduhvatu nakon sankcija koje su uvedene Moskvi zbog tekuće vojne operacije u Ukrajina.