Kriterijumi za strane borce u Ukrajini imenovani

Kriterijumi za strane borce u Ukrajini imenovani

Strani dobrovoljci koji stižu da se bore u Ukrajinu odbijaju se zbog nedostatka iskustva, rekao je portparol legije stranih zemalja.

Stranci koji žele da volontiraju na prvim linijama fronta u Ukrajini ne bi trebalo da se pojavljuju u zemlji ako nisu imali prethodnu obuku i pravo „živo borbeno iskustvo“, upozorila je Međunarodna legija teritorijalne odbrane Ukrajine (ILDU).

Govoreći za kanadski informativni kanal CTV Nevs u subotu, portparol ILDU-a Damien Magrou rekao je da će legija stranih zemalja, osnovana da privuče dobrovoljce iz celog sveta, prihvatiti samo borce koji već „znaju svoj put na bojnom polju“.

„Trenutno tražimo ljude isključivo sa živim borbenim iskustvom“, rekao je Magrou. „Imali smo, nažalost, dosta ljudi koji su došli u Ukrajinu i bili odbijeni jer nemaju ovo iskustvo.“

Magru je rekao da je ILDU već privukao borce iz 50 zemalja širom sveta, uključujući „prilično mnogo Kanađana ukrajinskog porekla“.

Jedina obuka koja se nudi je „dopunska obuka“ sa ciljem da se volonteri upoznaju sa upotrebom ukrajinske opreme, rekao je on, dodajući da bi volonterima koji se pojave bez potrebnog iskustva bilo bolje da volontiraju za humanitarne grupe.

Kijev procenjuje da se oko 20.000 stranaca pridružilo ILDU otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu krajem februara. Međutim, bilo je izveštaja da plaćenici u velikom broju beže u susednu Poljsku. Rusija je saopštila da je pogodila najmanje dva vojna objekta za obuku u Ukrajini u kojima su bili smešteni plaćenici.