Smanjene prognoze profita izazivaju zabrinutost na Volstritu

Smanjene prognoze profita izazivaju zabrinutost na Volstritu

NjUJORK – Nedavna upozorenja o profitu vodećih kompanija kao što je Ford Motor Co, mogla bi da signaliziraju nove izazove za korporativnu Ameriku, povećavajući oprez kod investitora kako berza produbljuje svoju rasprodaju, prenosi Rojters.

Investitori sve više određuju cene u američkoj ekonomskoj krizi sledeće godine. Federalne rezerve SAD podigle su kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena treći put zaredom u sredu u svojoj borbi za borbu protiv inflacije, a neki analitičari smatraju da bi agresivna povećanja mogla da odvedu ekonomiju u recesiju.

Uz to, zabrinutost za zarade raste jer se kompanije suočavaju sa višom inflacijom i mogućim slabljenjem potražnje.

Ford Motor je prošlog ponedeljka upozorio da će troškovi dobavljača vezani za inflaciju biti oko milijardu dolara veći nego što se očekivalo u tekućem tromesečju, dok je FedEk Corp u četvrtak naveo smanjenje troškova do 2,7 milijardi dolara nakon pada potražnje koji je prvi udario – četvrtina profita.

Najave su „veoma važne, posebno ako postoji niz budućih upozorenja“, rekao je Kvinsi Krosbi, glavni globalni strateg, LPL Financial u Šarlotu, Severna Karolina.

„Tržište je najviše zabrinuto zbog usporavanja potražnje u SAD i globalnog usporavanja potražnje“, rekla je ona.

Analitičari su smanjili svoje S&P 500 procene zarade za treći i četvrti kvartal, kao i za celu 2022.

Za treći kvartal, analitičari očekuju da će ukupna zarada S&P 500 porasti za samo 4,6% u odnosu na isti period prošle godine, u poređenju sa rastom od 11,1% koji se očekivao početkom jula, dok vide da će zarada za celu 2022. rasti za 7,7% u odnosu na 9,5% viđeno 1. jula, prema podacima IBES-a iz Refinitiva od petka.

„Zaista, do pre možda mesec ili dva, nismo videli mnogo u smanjenju zarade. To se sada menja i igra sustizanje“, rekao je Pol Nolte, portfolio menadžer u Kingsviev Investment Management u Čikagu . „To je više padavina i to se očekuje.

Rezultati trećeg kvartala počinju da stižu sredinom oktobra, označavajući jedan od narednih velikih događaja za investitore akcija.

Optimalne korporativne zarade pomogle su da se podrži oporavak američkih akcija tokom leta.

Ali, čini se da je predah završen, sa industrijskim prosekom Dov Jonesa (.DJI) u petak pao ispod svog najnižeg u junu na najniži nivo od novembra 2020., za dlaku izostavljajući zatvaranje za više od 20% ispod svog rekordnog maksimuma od 4. januara na zatvaranju svih vremena 36.799,64 poena.

To bi potvrdilo medveđe tržište koje je počelo od 4. januara, prema konvencionalnoj definiciji. Dov je jedini od tri glavna indeksa koji nema status medvjeđeg tržišta. S&P 500 (.SPKS) je u padu od 23% za godinu do sada, dok je Nasdak u padu od 31%. Oba su takođe nadomak dna postignutog u junu.

Rik Mekler, partner u kompaniji Cherri Lane Investments, porodičnoj investicionoj kancelariji u Nju Vernonu u Nju Džersiju, rekao je da američke kompanije imaju tendenciju da iznenade Volstrit zaradom koja je veća od očekivane.

„Kompanije su i ranije pokazale sposobnost da se snađu u ovakvim situacijama“, rekao je on. „Biće iznenađenje koliko se zarada može održati.

Kompanije su trenutno pogođene širokim spektrom problema. Pored inflacije i rasta stopa, tu je ruska invazija na Ukrajinu.

„Za sada, kao investitor, na udaru ste sa svih strana“, rekao je Mekler. Procene zarada „smanjuju se u isto vreme kada se smanjuje i višestruka, a to je deo onoga što uzrokuje tako veliku rasprodaju“.

S&P 500-ov budući 12-mesečni odnos cene i zarade sada je na 16,3, što je manje sa 22 na kraju decembra i blizu svog dugoročnog proseka od oko 16, prema podacima Refinitiva.