Rusija i Kuba potpisuju sporazume o revitalizaciji ekonomije ostrva

Rusija i Kuba potpisuju sporazume o revitalizaciji ekonomije ostrva

Ruski zvaničnici i poslovni lideri potpisali su više ugovora sa kubanskim kolegama na forumu u Havani ove nedelje, slažući se da rade zajedno na povećanju proizvodnje šećera i ruma, obezbeđivanju snabdevanja pšenicom i sirovom naftom, i remont urušenih turističkih objekata.

Dugogodišnji politički saveznici nastoje da učvrste ekonomske veze olakšavanjem trgovine i investicija.

„(Pogovori) predstavljaju prekretnicu u istoriji naših bilateralnih i poslovnih veza“, rekao je Rikardo Kabrisas, kubanski ministar spoljne trgovine, u govoru na zatvaranju foruma u ​​petak.

Sporazumi uključuju ugovor za ruski Prodintorg o isporuci pšenice kubanskom državnom Alimportu, čiji je cilj „garantovanje stabilnosti“ snabdevanja kubanskog stanovništva, navodi se u dokumentu kubansko-ruskog poslovnog komiteta koji je pregledao Rojters.

Još jedan sporazum će stvoriti tržište ruske robe sa sedištem na Kubi, uključujući hranu i potrepštine, pod nazivom Rusmarket, što će takođe pomoći da se podstakne razvoj direktnijih i tečnijih puteva za transport između dve zemlje, navodi se u dokumentu.

U trećem sporazumu se navodi namera Rusije i Kube da ožive oronulu stambenu zajednicu plaža Tarara, čije su bele peščane plaže samo nekoliko minuta od Havane, kaže se u dokumentu, „idealne za uživanje u okeanu, pecanje i ronjenje“.

Ruski potpredsednik Dmitrij Černišenko objavio je u petak posebno naredbu predsednika da do jula ponovo uspostavi redovne letove između Rusije i Kube, suspendovane od marta 2022. zbog sukoba u Ukrajini.

Drugi sporazumi koji su najavljeni ove nedelje uključuju sporazum koji ima za cilj razvoj rusko-kubanske kompanije za proizvodnju ruma, koja bi nastojala da poveća izvoz cenjenog kubanskog ruma. Rusija je takođe obezbedila sredstva, znanje i tehnologiju za ponovno pokretanje čeličane na Kubi za snabdevanje građevinskog materijala na ostrvu, prema izveštajima kubanskih državnih medija.

Najviši ruski poslovni lideri pohvalili su Kubu ranije ove nedelje što je otvorila vrata ruskim investitorima i što im je pružila „preferencijalni tretman“, uključujući oslobađanje od carina, dugoročne ustupke na zemljište i lakoću repatrijacije profita.

Više od 150 ruskih biznismena prisustvovalo je forumu u Havani, prema kubanskim zvaničnicima.

Rusija je ove nedelje takođe obećala da će pomoći u oživljavanju nekada hvaljene industrije šećera na Kubi, koja je skoro propala poslednjih godina pošto je njena proizvodnja pala na istorijski minimum.

Aleksandar Bogatir, iz ruske kompanije Progres Agro, rekao je Rojtersu na marginama foruma da će njegova firma i kubanska državna kompanija za proizvodnju šećera Azcuba započeti zajedničko preduzeće već sledeće godine za remont zastarele „urugvajske“ šećerane u provinciji Sankti Spiritus .

Kompanija se nada da će na kraju izvoziti čak 150.000 tona šećera godišnje, oko jedne trećine ovogodišnjeg cilja u zemlji.

„Kuba je nekada bila jedan od najvećih proizvođača (šećera) na međunarodnom tržištu i sa ovim projektom, radeći zajedno, nadamo se da ćemo postepeno podizati nivoe proizvodnje“, rekao je Bogatir.

On je projekat nazvao ruskom investicijom, ali je odbio da navede brojke.

„To bi bila značajna investicija jer bismo doneli svu novu opremu i organizovali zalihe neophodne za proizvodnju trske, poput đubriva i specijalizovane tehnologije“, rekao je on.

Bilateralna trgovina između Kube i Rusije dostigla je 450 miliona dolara 2022. godine, tri puta više od 2021. godine, i porasla na 137,6 miliona dolara u prva četiri meseca 2023. godine, devet puta više nego u istom periodu prethodne godine, rekli su ruski zvaničnici.