Samsung kupuje francusku medicinsku AI firmu Sonio

Samsung kupuje francusku medicinsku AI firmu Sonio

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung rekao je u sredu da će kupiti francusku kompaniju za veštačku inteligenciju Sonio kako bi unapredio svoje najsavremenije medicinske dijagnostičke sisteme.

Upotreba veštačke inteligencije je eksplodirala poslednjih godina u širokom spektru disciplina i industrija, uključujući medicinsku negu, a kompanije širom sveta ulažu velika sredstva da je ugrade u svoje proizvode.

Kupovina Sonija od strane proizvođača medicinske opreme Samsung Medison, podružnice globalnog giganta za čipove i pametne telefone Samsung Electronics, povećala bi brigu za majke putem ultrazvučnih sistema poboljšanih veštačkom inteligencijom, navodi se u saopštenju kompanije.

„Saradnja sa Sonio-om će objediniti najbolju ultrazvučnu AI tehnologiju u klasi i mogućnosti izveštavanja kako bi donela promenu paradigme u prenatalnom ultrazvučnom pregledu“, rekao je Jong Kvan Kim, izvršni direktor kompanije Samsung Medison.

Samsung će preuzeti sve akcije Sonija za 126 milijardi vona (oko 92 miliona dolara), prema javnim finansijskim podacima.

Dogovor podleže regulatornim odobrenjima, uključujući i Francusku. Kada se to zaključi, Sonio će ostati sa sedištem u Francuskoj.

„Pored bliske saradnje sa Samsung Medison, kao nezavisnom kompanijom, Sonio će nastaviti da unapređuje tehnologiju medicinskog izveštavanja i dijagnostički softver na globalnom nivou, uključujući i oblasti u zdravstvu koje nisu dovoljno opsluživane“, rekla je izvršna direktorka Sonija Cecile Brosset.

Sonijeva AI tehnologija koristi mašinsko učenje da poboljša tačnost, kvalitet i analizu ultrazvuka.

Njegov proizvod Sonio Detect, odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama, pomaže u analizi slika fetusa, uključujući strukture mozga i srca.

Ova akvizicija označava najnoviji potez Samsunga da ojača svoju ponudu veštačke inteligencije.

Samsung Electronics je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, uključujući verzije koje se koriste u vrhunskom AI hardveru od lidera u industriji kao što je Nvidia.

Kompanija je takođe jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, a najnovije modele koje je predstavila u januaru pokreće sopstvena Galaksi AI tehnologija.