Pad američkih zaliha benzina signalizira na rast cena

Pad američkih zaliha benzina signalizira na rast cena

Američki vozači suočavaju se sa ponavljanjem prošloletnjih visokih cena benzina, upozorili su analitičari u sredu, a zalihe goriva idu ka višegodišnjem minimumu uoči vrhunca letnje sezone vožnje koja počinje za dva meseca.

Maloprodajne cene benzina, koje sada u proseku iznose 3,44 dolara po galonu u celoj zemlji, dostigle su rekordnih 5,02 dolara po galonu prošlog juna pošto su cene sirove nafte skočile zbog ruske invazije na Ukrajinu i slabljenja ograničenja putovanja u vezi sa COVID-19 izazvalo je smanjenu potražnju za putovanjima, piše Rojters.

Putovanje vozilima u SAD počelo je godinu za 5,6 odsto više nego prošle godine, što je dovelo do pada zaliha benzina pet nedelja zaredom.

Prošlonedeljni pad od 6 miliona barela bio je najveći od septembra 2021. godine, ostavljajući zalihe na 229,6 miliona barela, što je najniže u ovo doba godine od 2015, prema nedeljnim vladinim podacima.

Nakon podataka od srede, fjučersi na benzin u SAD su porasli za oko 2% na 2,59 dolara po galonu i do sada ovog meseca, ugovor je u proseku iznosio 2,61 dolara, u poređenju sa petogodišnjim martovskim prosekom od 2,01 dolara do 2022.

„U opasnosti smo da se spustimo ispod 200 miliona barela skladišta benzina po prvi put posle mnogo godina“, rekao je Robert Jauger, direktor energetskih budućnosti u Mizuhu.

Rastuća putovanja u kombinaciji sa opadanjem zaliha mogla bi ponovo da podignu maloprodajne cene ove godine, rekao je Javger, sa prošloletnim mogućnošću od 5 dolara po galonu.

Ako marže prerade nastave sa svojim nedavnim rastom, „to će izvršiti pritisak na povećanje cena rafinisanih proizvoda, posebno benzina“, rekao je Džon Kilduf, stručnjak za trgovinu energijom i robe u Again Capital.

Porast je delimično zbog toga što su američke rafinerije duboko u prolećnom održavanju, koje je smanjilo kapacitet prerade nakon zatvaranja tokom zimske oluje krajem prošle godine.

Mnoge rafinerije su takođe dale prednost pravljenju dizela u odnosu na benzin da bi zadovoljile potražnju iz Evrope, gde su sankcije Moskvi i štrajkovi u Francuskoj ograničili dotok destilata u region, rekao je Brejton Tom, regionalni direktor za energetiku u kompaniji za finansijske usluge StoneKs.

Rafinerije u SAD rade sa 86% kapaciteta, što je manje u odnosu na 89% pre godinu dana. Ali veliko proširenje rafinerije Ekkon Mobil Corp-a moglo bi da promeni scenario. Kada u potpunosti bude radio ovog meseca, moći će da preradi 250.000 dodatnih barela sirove nafte dnevno u benzin i dizel.