Američka SEC preti da će tužiti Coinbase

Američka SEC preti da će tužiti Coinbase

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) zapretila je da će tužiti Coinbase Global Inc zbog nekih proizvoda kripto berze, što je pojačalo vrelinu u uglavnom neregulisanom sektoru.

Akcije Coinbase-a pale su za skoro 13% na 67,33 dolara u produženom trgovanju nakon što je kompanija u sredu rekla da joj je regulator izdao Velsovo obaveštenje – zvaničnu izjavu da osoblje SEC-a namerava da preporuči mere sprovođenja.

Potencijalne mere sprovođenja bile bi vezane za aspekte Coinbase-ovog spot tržišta, kao i za njegove proizvode Earn, Prime i Vallet, saopštila je kompanija.

SEC pojačava napore za suzbijanje kripto industrije od implozije FTX-a prošle godine, a usluge za ulaganje kao što je Coinbase-ov Earn su pod pojačanom kontrolom jer nisu registrovane.

Ulaganje je proces u kome se vlasnici kriptovalute dobrovoljno javljaju da učestvuju u validaciji transakcija na blokčejnu. Ovi proizvodi često nude kupcima zapanjujuće prinose.

Prošlog meseca, Kraken je pristao da ugasi svoju američku uslugu za ulaganje kriptovaluta i plati 30 miliona dolara kazne kako bi izmirio troškove SEC-a zbog toga što nije registrovao program.

Ranije tokom dana, SEC je optužila kineskog preduzetnika kriptovaluta Džastina Suna za prevaru i optužila osam poznatih ličnosti, uključujući glumicu Lindzi Lohan, za nezakonito promovisanje njegove kriptovalute.

Coinbase je rekao da su njegove usluge nastavile da rade kao i obično nakon što je obaveštenje izdato.

Vellsovo obaveštenje ne rezultira uvek optužbama ili signalom da je primalac prekršio bilo koji zakon.