Prva „otvorena“ kategorija za trans sportiste od januara

Prva „otvorena“ kategorija za trans sportiste od januara

Britanska triatlonska federacija potvrdila je prvu ‘otvorenu’ kategoriju u britanskim sportovima napravljenu posebno za transrodne sportiste.

Nova politika će biti uvedena od januara 2023. i biće kreirana „za sve pojedince uključujući muške, [muške i ženske] transrodne i one nebinarne koji su bili muškog pola pri rođenju“, saopšteno je.

„Otvorena“ kategorija će se primenjivati na događajima gde su nagrade u ponudi ili su u pitanju rangiranje, što uključuje one na osnovnom nivou u sportu koji obuhvata aspekte trčanja, plivanja i biciklizma.

Kao deo saopštenja, Britanski triatlon je rekao da njegova nova politika „podvlači da je triatlon sport za sve i da se transfobično ponašanje neće tolerisati“.

To telo je otkrilo kako je započelo proces revizije politike krajem 2021. i prošlo kroz period nezavisnih konsultacija koje su obezbedile kako je, uz sprovođenje najnovijeg istraživanja, čulo od svoje zajednice, ključnih grupa i pojedinaca o njihovim stavovima i iskustvima.

„Lako i pouzdano smo u mogućnosti da uočimo prednosti – u pogledu rezultata i fiziologije/biologije – [koje] oni sportisti koji su muškog pola po rođenju imaju u odnosu na sportiste ženskog pola po rođenju“, tvrdi se.

Britanski triatlon je rekao da se njegov sport sastoji od tri različite discipline, od kojih svaka „ima dugu istoriju sa jasnim razlikama između postignutih performansi između muškaraca i žena“.

Takođe je želeo da jasno stavi do znanja da ne toleriše „transfobično ponašanje, uznemiravanje, maltretiranje ili govor mržnje bilo koje vrste“, pri čemu se od svakoga ko komentariše njenu politiku očekuje da to učini „sa empatijom i uvažavanjem svih onih koji su bili uključeni i koji još uvek mogu imati pitanja i zabrinutosti o tome kako politika utiče na njih.“

Govoreći usred saopštenja, izvršni direktor britanskog triatlona Endi Salmon je rekao: „Tamo gde je ovo takmičarska aktivnost, pravičnost je najvažnija,” dodajući da: „Naš sport je rodno pogođen.

„Verujemo da je ovo prava politika za triatlon u Velikoj Britaniji i pravo vreme da je objavimo. Uzeli smo pravni savet i uvereni smo da je pravno čvrsta“, takođe je izjavio Salmon.

Britanski triatlon se odlučio za svoj novi pristup nakon što je sproveo anketu na više od 3.000 članova. Uz to, organizacija je otkrila da 80% favorizuje dve kategorije.

Nova politika će zameniti postojeće smernice iz 2018. koje su dozvoljavale trans ženama da se takmiče protiv sportistkinja pod uslovom da su potisnule svoj testosteron.

I dok je Salmon tvrdio da „nije upoznat“ sa bilo kojim transrodnim triatloncima koji trenutno rade na elitnom nivou, on je naglasio da britanski triatlon „nije želeo da bude upravljačko telo koje je čekalo da to bude problem pre nego što smo pokušali da popravi to.“

„Ne znamo šta će se dogoditi sutra ili sutradan, a želeli smo da budemo spremni za taj dan“, insistirao je on.

Revolucionarni potez britanskog triatlona dolazi nakon što je globalna plivačka vlast FINA zabranila transrodne sportiste koji su završili bilo koji deo muškog puberteta i takođe se zaklela da će stvoriti ‘otvorenu’ kategoriju.

Britanska sekretarka za kulturu Nadin Doris podržala je potez FINA-e i navodno rekla šefovima britanskih sportskih tela kako „elitni i takmičarski ženski sport mora biti rezervisan za osobe rođene od ženskog pola“ kada se nedavno sastala sa njima.

Uprkos tome, Salmon insistira da je nova politika došla „slobodna od političkog pritiska“ i da je zastarela Dorisove javne komentare na društvenim mrežama i u britanskoj štampi, kako je navedeno u saopštenju tela.

Promene dolaze u trenutku kada niz britanskih sportskih tela traži izmene svoje politike podobnosti za transrodne osobe.

Iako je FINA već napravila svoje promene, a globalno upravno telo biciklizma UCI je već udvostručio vremenski period koji vozač koji prelazi iz muškarca u ženu treba da sačeka pre nego što se takmiči u ženskim trkama na 24 meseca, britansko plivanje i britanski biciklizam još nisu objavili promene njihove politike u skladu sa međunarodnim amandmanima.

Dok se ne donese odluka o njihovoj novoj politici inkluzije, kako bi se „uravnotežilo pravo pojedinca na učešće… sa uočenim rizikom za druge učesnike“, upravno telo ragbi lige zabranilo je svim transrodnim ženama učešće na međunarodnim događajima za žene, što uključuje i Svetsko prvenstvo kasnije ove godine.