Nemci su upozoreni na potrebu da još više štede energiju

Nemci su upozoreni na potrebu da još više štede energiju

Šef nemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler upozorio je: da bi se sprečila nestašica gasa zimi, privatna domaćinstva bi trebalo da masovno štede.

Prema Mileru, smanjenje isporuka gasa iz Rusije na samo 20 odsto ugovorenog obima znači da se nestašice gasa mogu sprečiti samo pod dva optimistična scenarija.

„Prema ovim scenarijima, potrošači bi trebalo da uštede najmanje 20 odsto – mnogo više nego ranije“, izjavio je Miler za Velt am Sonntag.

„U svim drugim scenarijima već postoji rizik od nestašice gasa u decembru – ili ćemo imati niske nivoe skladištenja na kraju predstojećeg grejnog perioda“, dodao je on.

Pored uštede, biće potrebno smanjiti i transport gasa u susedne zemlje za 20 odsto, a iz drugih zemalja treba da se dobije 10-15 gigavat-časova gasa.

„Ako ne uštedimo mnogo i ne dobijemo dodatni benzin, bićemo u nevolji“, rekao je Miler.

U slučaju nestašice gasa, privatna domaćinstva nisu zaštićena od ograničenja u snabdevanju, dodao je on. Moguće je uvesti pravila koja će omogućiti grejanje samo određenih prostorija.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi produženje radnog veka poslednjih nuklearnih elektrana u Nemačkoj „moglo da ima smisla“, pošto smanjenje tokova gasa iz Rusije podiže izglede za energetsku krizu u zimskom periodu.

U međuvremenu, punjenje skladišta gasa u Nemačkoj se približava željenom nivou.