Kineski proizvođači električnih vozila izazivaju lidere na tržištu na sajmu automobila u Bangkoku

Kineski proizvođači električnih vozila izazivaju lidere na tržištu na sajmu automobila u Bangkoku

Kineski proizvođači električnih vozila predstavljaju svoje najnovije modele, uključujući leteći automobil, dok se bore protiv globalnih rivala na Međunarodnom sajmu automobila u Bangkoku.

Kompanije kao što su BID, KSPeng i Great Vall Motors brzo rastu svoju prodaju na Tajlandu, izazivajući dugogodišnje tržišne lidere kao što su Tojota, Isuzu i Ford, dok proširuju izvoz širom sveta.

A Tajland, jedno od najvećih tržišta u jugoistočnoj Aziji, region sa više od 600 miliona ljudi, postavio je razvoj svog tržišta električnih vozila kao prioritet.

Tesla je pokrenula prodaju krajem 2022. godine, nudeći svoje popularne modele 3 i model I po cenama koje su imale za cilj da se takmiče sa rivalima kao što je kineski BID.

BID, ili Build Iour Dreams, prikazao je široku paletu svoje EV linije, uključujući svoj Dolphin, čisti EV za koji kaže da trči 490 kilometara sa jednim punjenjem i po ceni od 859.999 tajlandskih bata (23.700 dolara).

Na višem kraju spektra je Seal, koji obećava 580 kilometara uz naplatu i košta skoro 1,6 miliona bahta (oko 44.000 dolara).

BID je prošle godine prodao 30.650 električnih vozila na Tajlandu, a 12.777 ih je prodao Neta, brend kineskog proizvođača električnih vozila Hozon Auto, sa sedištem u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang. Za njima su bili Tesla, britanski brend MG i kineski proizvođač automobila Grejt Vol motor.

Takođe na sajmu: VinFast, vijetnamski novajlija koji kaže da planira da proširi prodaju svojih električnih vozila u 50 zemalja do kraja ove godine. Gradi ili planira fabrike u SAD, Indiji i Indoneziji.

Neta je najavila planove za početak sklapanja električnih vozila na Tajlandu, a Grejt Vol motor je kupio bivšu fabriku Dženeral motorsa u Rajongu, južno od Bangkoka, kao bazu za svoju ekspanziju na jugoistočnu Aziju.

Tajlandsko tržište električnih vozila činilo je samo 0,5% ukupne prodaje električnih vozila na globalnom nivou, ali skoro 60% prodaje električnih vozila u jugoistočnoj Aziji 2022. godine, ispred Vijetnama i Indonezije, prema kompaniji za istraživanje tržišta Counterpoint Research.

Tajland je već centar za proizvodnju automobila, sa jakom prodajom, posebno kamioneta koji se naširoko koriste za taksi usluge, vučnu opremu za ljude koji drže tezge sa hranom i prenose useve farmera na pijace.

Putevi su zakrčeni širokim spektrom modela, sa jakim prisustvom Tojota, Honda, Isuzusa, Forda, Nissana i Mercedes-Benza. Takođe postoji veliki udeo luksuznih modela kao što su Porsche i Maserati.

Mreža stanica za punjenje širom zemlje brzo se širi, ali većina vozila na putevima su i dalje vozila na benzin, dizel i TNG.

KSPeng, start-up sa sedištem u južnom kineskom gradu Guangdžou, još je jedan novajlija na već prenaseljenom tržištu kod kuće. Ali Paramee Thingcharoen, njen glavni direktor marketinga, rekao je da kompanija vidi mnogo prilika i da testira vode.

„Međutim, ciljamo na premium segment u veoma visokotehnološkim proizvodima koje imamo da ponudimo. Prilično smo uvereni da imamo širok prostor za ulazak na tržište sa tim pozicioniranjem, i nismo baš zabrinuti za konkurenciju ,“ Ona je rekla.

KSPeng je prikazao svoj KSPeng AeroHT Voiager Ks2, leteći konceptni automobil.

Leteći automobil može da se leti u Kini, ali je bio izložen samo u Bangkoku jer kompanija nema dozvolu za letenje na Tajlandu, rekao je Paramee.

„Verujemo da buduća mobilnost nije ograničena samo na točkove“, rekla je ona. „To može biti jednorog na kojem možete jahati u budućnosti. Neograničeno je.“