EU objavila plan za racionalizaciju energije

EU objavila plan za racionalizaciju energije

Evropska komisija će podstaći racionalizaciju i učiniti solarne panele obaveznim u udaljavanju od ruske energije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u sredu da će EU povećati svoje ciljeve za obnovljivu energiju i uložiti milijarde evra u čistu energiju u pokušaju da se odvoji od uvoza ruske nafte i gasa. Međutim, potrošači će platiti cenu planom EU koji uključuje racionalizaciju energije i obavezne solarne panele u domovima.

Von der Lajenov plan „REPoverEU“ smanjio bi zavisnost EU od ruskog gasa za 66% ove godine i u potpunosti ga eliminisao do 2027. godine, rekao je šef politike bloka novinarima u Briselu.

Prema predlogu, EU bi povećala svoj cilj energetske efikasnosti sa 9% na 13% i povećala sa 40% na 45% količinu svoje energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Trenutno EU 22% svoje energije dobija iz takvi izvori

Da bi se to postiglo, Fon der Lajen je rekla da će blok ubrzati proceduru za dobijanje dozvola za projekte obnovljivih izvora kao što su vetroelektrane i da će 300 milijardi evra (315 milijardi dolara) staviti na raspolaganje u grantovima i zajmovima. Od ovih sredstava, 95% bi bilo izdvojeno za zelenu energiju, dok bi 5% bilo iskorišćeno za nadogradnju gasne i naftne infrastrukture EU za uvoz iz izvora koji nisu Rusija.

Međutim, neke od neposrednih troškova snosiće potrošači. Prema veb stranici Evropske komisije, od domaćinstava i industrije će se tražiti da izvrše „promene u ponašanju“ – kao što su gašenje klima uređaja i gašenje svetla – kako bi se smanjila potražnja za naftom i gasom za 5%. Štaviše, komercijalne i javne zgrade će morati da instaliraju krovne solarne panele do 2025. godine, a ove jedinice će postati obavezne na stambenim zgradama do 2029. godine.

Neke pojedinačne države članice su već zatražile od svojih građana da smanje upotrebu energije. Nemačka, koja više od polovine svog gasa zavisi od Rusije i koja se već suočava sa najvećim svetskim troškovima energije zbog pogrešnog prelaska na energiju vetra, zamolila je svoje stanovništvo da se manje tušira ​​i zameni svoje automobile za bicikle kako bi uštedeli troškove.

S obzirom da se potrošači širom EU već bore sa naglo rastućom inflacijom i rekordnim cenama goriva, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da evropske zemlje vrše ekonomsko „samoubistvo” pokušavajući da se odviknu od ruske nafte i gasa, optužujući ih da popuštaju pod pritiskom „od strane njihov američki gospodar“ ne obraćajući pažnju na štetu koju su već naneli sopstvenoj ekonomiji.