Holandski zvaničnici krenuli u Vašington da razgovaraju o kontroli opreme za proizvodnju čipova

Holandski zvaničnici krenuli u Vašington da razgovaraju o kontroli opreme za proizvodnju čipova

Holandski i američki zvaničnici sastaće se u petak u Vašingtonu kako bi razgovarali o potencijalnim novim kontrolama izvoza poluprovodničke opreme za proizvodnju u Kinu, a dogovor je moguć do kraja meseca, prema dva izvora upoznata sa ovim pitanjem, preneo je Rojters.

Dogovor bi mogao biti objavljen već u petak ako se dve strane dogovore oko detalja, rekao je jedan od izvora, želeći da ostane anoniman. Izvor je dodao da je moguće da bilo kakav postignuti dogovor možda neće biti objavljen odmah.

Bajdenova administracija je u oktobru objavila široku kontrolu izvoza, uključujući mere koje strogo ograničavaju kineski pristup američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova, kao deo napora da se uspori tehnološki i vojni napredak Pekinga.

Ali još uvek nije ubedio ključne saveznike, pre svega Holandiju i Japan, da uvedu slične ivičnjake opreme za koje se smatra da su od suštinskog značaja za delotvornost ograničenja.

Holandija je dom ASML Holdinga (ASML.AS), vodećeg svetskog proizvođača opreme za litografiju, koja je ključna za proizvodnju poluprovodnika.

Druga osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je da je glavna briga za pregovarače to što bi čak i male promene u lancu snabdevanja mogle ponovo da izazovu globalni nedostatak čipova koji se smanjio poslednjih meseci, ali je stvorio haos u lancima snabdevanja u poslednje dve godine.

Holandski zvaničnici su takođe nepokolebljivi u tome da kontrole budu prilagođene zabrinutostima za nacionalnu bezbednost i da ne stvaraju izgled da Sjedinjene Države pokušavaju da favorizuju sopstvenu industriju za proizvodnju čipova, rekao je drugi izvor.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše. Američki zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Na konferenciji za novinare nakon što je ASML u sredu objavio zaradu u četvrtom kvartalu, izvršni direktor Piter Venink rekao je da je dogovor o kontroli izvoza možda blizu i da njegova kompanija ne učestvuje u političkim pregovorima. Međutim, on je rekao da, iako bi uskoro mogao biti najavljen dogovor, manje je jasno da li su tehnički detalji nekih propisa rešeni.