Bela kuća odbija da razjasni Bajdenove komentare o sniženju cena goriva

Bela kuća odbija da razjasni Bajdenove komentare o sniženju cena goriva

Bela kuća je odbila da pojasni post predsednika Bajdena na društvenim mrežama u kome je zahtevao da benzinske pumpe smanje cenu gasa, umesto toga je ukazala na Foks njuz na govor predsednika pozivajući na ukidanje poreza na gas.

„Moja poruka kompanijama koje upravljaju benzinskim pumpama i određuju cene na pumpama je jednostavna: ovo je vreme rata i globalne opasnosti“, objavio je Bajden na Tviteru u subotu. „Smanjite cenu koju naplaćujete na pumpi da biste odrazili cenu koju plaćate za proizvod. I uradi to sada.”

Fok Nevs je u nedelju zatražio komentar, Bela kuća nije pojasnila na koje konkretne benzinske pumpe misli ili da li je pomenuo pojedinačne vlasnike benzinskih pumpi. Bela kuća je takođe odbila da komentariše da li predsednik ne veruje da benzinskim pumpama treba dozvoliti da ostvare profit i umesto toga prodaju gas po ceni, umesto toga ukazujući na Foks njuz na govor koji je Bajden održao ranije ove godine u kojem je pozvao na oslobađanje od poreza na gas. Benzinske pumpe obično ne zarađuju više od 2 do 5 centi po galonu gasa koji prodaju kada se uračunaju njihovi troškovi.

„Čuo sam mnoga objašnjenja od kompanija i ekonomista o tome zašto je obično potrebno vreme da ova sniženja cena stignu do potrošača“, rekao je tada Bajden, dodajući da „kada cena barela nafte poraste, ne „Ne treba vam mnogo vremena da cena na pumpi poraste.”

Bajden je takođe uputio sličan apel u to vreme, rekavši benzinskim stanicama da „smanje cenu koju naplaćujete na pumpi kako bi odražavale troškove koje plaćate za proizvod“.

Kritičari su takođe ismevali predsednikov tvit, a osnivač Amazona Džef Bezos nazvao je tu izjavu „pogrešnim smernicama“.

„Jao. Inflacija je previše važan problem da bi Bela kuća nastavila da daje ovakve izjave“, rekao je Bezos u subotu. „To je ili direktno pogrešno usmerenje ili duboko nerazumevanje osnovne tržišne dinamike.“

Ali Bela kuća jeste odgovorila Bezosu na Tviteru u nedelju, a sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je tvrdila da cene gasa nisu pale zajedno sa nedavnim padom cena nafte.

„Cene nafte su pale za oko 15 dolara tokom prošlog meseca, ali cene na pumpi jedva da su pale“, rekao je Žan-Pjer na Tviteru u nedelju. „To nije ’osnovna tržišna dinamika‘. To je tržište koje izneverava američkog potrošača.“