Pritisak na Borisa Džonsona raste zbog imenovanja Krisa Pinčera

Pritisak na Borisa Džonsona raste zbog imenovanja Krisa Pinčera

Boris Džonson je bio pod sve većim pritiskom da objasni zašto je za ministra u vladi imenovao poslanika koji je dovođen u vezu sa ponovljenim optužbama za neprimereno ponašanje.

Kris Pinčer je u četvrtak uveče podneo ostavku na mesto zamenika glavnog biča, a u petak je suspendovan sa stranke nakon navoda da je opipao dvojicu muškaraca u Karlton klubu u Londonu.

Dauning strit je rekao da je premijer smatrao da je stvar zatvorena nakon ostavke, ali nekoliko sati kasnije Pinčeru je uklonjen bič konzervativaca nakon što je prijavljen Nezavisnoj šemi za žalbe i žalbe parlamenta.

Pritisak na Pinčera da se povuče sa mesta poslanika pojačao se u nedelju pošto su tvrdnje koje sežu unazad više od decenije iznete u Mejl on Sandej, Sandej Tajms i Indipendent novinama.

Oni su uključivali tri slučaja u kojima se navodi da je napravio neželjene avanse muškim poslanicima.

Zvanične žalbe nisu podnete, a Pinčer je demantovao navode novinama. On je rekao da traži stručnu medicinsku pomoć i nije odgovorio na zahtev za komentar u nedelju.

Godine 2017. Pinčer je odustao od mlađe uloge biča nakon što je optužen da je napravio neželjeno dodavanje kod Aleksa Storia, konzervativnog aktiviste i bivšeg olimpijskog veslača. Nakon partijske istrage, oslobođen je kršenja kodeksa ponašanja.

Džonson je imenovao Pinčera za mlađeg ministra spoljnih poslova 2019. godine, a zatim za ministra stanovanja pre nego što ga je pre pet meseci postavio za zamenika šefa.

Dominic Cummings, bivši Džonsonov šef kabineta, rekao je da je premijer znao za Pinčerovo navodno ponašanje. „Zašto ga je više puta kroz smeh u broju 10 spominjao kao ‘Pinčer po imenu, pinčer po prirodi’ mnogo pre nego što ga je imenovao? rekao je na Tviteru.

Upitana u nedelju da li je premijer bio upoznat sa optužbama protiv Pinčera pre ove nedelje, sekretarka za rad i penzije Tereza ​​Kofi rekla je: „Ne verujem da je Boris Džonson bio upoznat“ sa bilo kojim konkretnim incidentom. „To je ono što mi je danas rečeno“, dodala je ona.

Ali Sandej tajms je izvestio da je u februaru jedan poslanik koji je tvrdio da je dobio neželjenu propusnicu od Pinčera 2018. godine – ali se tada nije žalio – upozorio šefa biča Krisa Hiton-Harisa i zvaničnika Dauning strita na incident. On je izrazio zabrinutost da će Pinčer uskoro biti imenovan na mesto zamenika šefa biča, zaduženog za dobrobit i disciplinu drugih poslanika.

Optužbe Pinčera dolaze nakon višemesečnih otkrića o lošem ponašanju konzervativnih poslanika koji prevazilaze skandale koji su pratili poslednje godine premijerskog mandata ser Džona Mejdžora 1990-ih.

Jedan neimenovani poslanik Torijevaca uhapšen je u maju zbog sumnje za silovanje i seksualni napad. Čarli Elfik, bivši poslanik Torijevaca iz Dovera, osuđen je na dve godine zatvora zbog seksualnog napada u julu 2020.

Imran Ahmad Kan povukao se sa mesta poslanika Torijevaca u Vejkfildu nakon što je osuđen za zlostavljanje 15-godišnjeg dečaka. Dejvid Vorburton je suspendovan iz stranke nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, što on negira.

ICGS će razmotriti žalbe protiv Pinčera i može ih uputiti takozvanom nezavisnom ekspertskom panelu, koji ima ovlašćenje da nametne sankcije poslanicima, kao što je suspenzija iz Donjeg doma.

Konzervativni štabovi za promene, nova predizborna grupa, trebalo bi da se sastane sa predsednikom Commons-a Sir Lindsai Hoileom u sredu.

Grupa, koju predvode dva 22-godišnja parlamentarna pomoćnika, predstaviće Hojlu optužbe o neprikladnom ponašanju raznih poslanika, od maltretiranja do seksualnog napada.

„Seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i maltretiranje počeli su da postaju sinonim za politiku“, rekli su. „Ipak, sve više navoda o nezakonitom ponašanju tretira se kao puki trač . . . na bilo kom drugom radnom mestu stvari nikada ne bi smele da postanu ovako loše.”