Čad nacionalizuje imovinu EkkonMobil-a

Čad nacionalizuje imovinu EkkonMobil-a

Ministarstvo energetike Čada objavilo je nacionalizaciju sve imovine i prava koja su pripadala podružnici američke naftne kompanije EkkonMobil, uključujući dozvole za ugljovodonike, kao i dozvole za istraživanje i proizvodnju, preneo je Rojters.

Ekkon-ova imovina je navodno uključivala 40% udela u čadskom naftnom projektu Doba, koji se sastoji od sedam proizvodnih naftnih polja sa kombinovanom proizvodnjom od 28.000 barela dnevno (bpd).

U izveštaju se takođe pominje Ekkon-ovo interesovanje za izvozni transportni sistem Čad-Kamerun, koji se proteže na preko hiljadu kilometara.

Saopštenje ministarstva dolazi nakon što je američka kompanija u decembru objavila da je zatvorila prodaju svojih operacija u Čadu i Kamerunu britanskoj kompaniji Savannah Energi.

Vlada Čada je tada osporila ugovor o kupovini vredan 407 miliona dolara, rekavši da su konačni uslovi drugačiji od onih koje je Ekkon predstavio. N’Djamena je tada upozorila da bi mogla tražiti od sudova da blokiraju Savanu kupovinu imovine Ekkon-a u zemlji i da preduzmu dalje korake da zaštiti svoje interese.

Godine 2017. Visoki sud u Čadu tražio je od istraživača nafte da plati 819 miliona dolara zaostalih tantijema nakon što je Ekkon optužen da nije ispunio svoje poreske obaveze. Korporacija je kasnije postigla nagodbu oko plaćanja poreza, izbegavajući kaznu od 74 milijarde dolara od te centralnoafričke zemlje.

Čad ima desete po veličini rezerve nafte u Africi, izvozi 90% svoje sirove nafte.