SAD istražuju švajcarske banke zbog ruskih klijenata

SAD istražuju švajcarske banke zbog ruskih klijenata

Švajcarski bankarski giganti Credit Suisse i UBS nalaze se na listi banaka koje su pod nadzorom američkog Ministarstva pravde (DOJ) zbog navodnog pomaganja ruskim biznismenima da izbegnu sankcije, izvestio je Blumberg u četvrtak.

Švajcarske banke, zajedno sa brojnim američkim bankarskim kompanijama, navodno su dobile sudski poziv od strane DOJ-a. Izvori agencije dodaju da su zahtevi poslati pre nego što je Credit Suisse pogođena krizom koja je rezultirala preuzimanjem od strane rivalskog UBS-a.

Istraga ima za cilj da identifikuje koji su bankari i savetnici radili sa sankcionisanim klijentima i kako su ti klijenti proveravani u proteklih nekoliko godina, rekli su izvori medijima, dodajući da bi zaposleni u bankama kasnije mogli biti predmet daljih ispitivanja kako bi se utvrdilo da li su prekršili bilo koji zakon. .

Zajmodavci bi se mogli suočiti sa ozbiljnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija. Godine 2014, francuska međunarodna bankarska grupa BNP Paribas bila je prinuđena da plati oko 9 milijardi dolara nakon što je priznala krivicu po optužbama Vašingtona da je dozvolio transakcije koje uključuju subjekte pod sankcijama u Sudanu, Iranu i Kubi. Banka Standard Chartered je 2019. pristala da izdvoji više od milijardu dolara za rešavanje istrage Ministarstva pravde o kršenju antiiranskih sankcija.

Prošlog meseca, Credit Suisse, nekada druga po veličini švajcarska banka, saopštila je da je blokirala preko 19 milijardi dolara ruske imovine u okviru sankcija uvedenih Moskvi.

Prošle godine, DOJ je pokrenuo svoju radnu grupu KleptoCapture za sprovođenje sankcija Rusima koji su, prema Beloj kući, bili bliski saveznici predsednika Vladimira Putina. Američke vlasti su od tada zaplenile brojne jahte, privatne avione i imovinu od ruskih biznismena.