VSJ: Međunarodne kompanije izgubile 59 milijardi dolara zbog izlaska iz Rusije

VSJ: Međunarodne kompanije izgubile 59 milijardi dolara zbog izlaska iz Rusije

Gubici međunarodnih kompanija od zapadnih sankcija Rusiji premašili su 59 milijardi dolara, objavio je u petak Volstrit žurnal, pozivajući se na podatke iz javnih saopštenja i podnesaka hartija od vrednosti.

Prema izveštaju, skoro 1.000 zapadnih preduzeća prijavilo je planove da napusti Rusiju ili da smanji poslovanje u zemlji.

Otpisi ruske imovine do sada su pokrivali širok spektar industrija, od banaka i pivara do proizvođača, trgovaca na malo, restorana i brodskih kompanija, navodi se u saopštenju.

Gigant brze hrane McDonald’s očekuje da otpiše do 1,4 milijarde dolara nakon što je pristao da proda svoj ruski posao lokalnom vlasniku licence. EkkonMobil bi mogao da pretrpi gubitke od 3,4 milijarde dolara nakon zaustavljanja rada naftnog i gasnog projekta na ruskom Dalekom istoku.

„Ovaj period gubitka nije kraj“, rekla je generalna direktorka kompanije za savetovanje o rizicima Kroll, Karla Nunes, koju citira VSJ. „Kako se kriza nastavlja, mogli bismo da vidimo dalje finansijske posledice, uključujući indirektne efekte sukoba.

Izveštaj je ukazao da neke kompanije, kao što je irska kompanija za lizing aviona Aircap, otpisuju imovinu koja je zaglavljena u Rusiji. Firma je prošlog meseca izvršila naplatu pre oporezivanja od 2,7 milijardi dolara, što je uključivalo otpis vrednosti više od 100 njenih aviona iznajmljenih ruskim avio-kompanijama u zemlji.

U međuvremenu, francuska energetska kompanija TotalEnergies, ​​koja je zadržala svoje prisustvo u Rusiji, smanjila je vrednost svojih rezervi prirodnog gasa za 4,1 milijardu dolara, navodeći uticaj zapadnih sankcija.

„Više otpisa i drugih računovodstvenih naknada vezanih za Rusiju očekuje se u narednim mesecima, pošto kompanije ispune svoje planirane odlaske iz zemlje“, piše Žurnal.