Finska odbila jedan od Erdoganovih uslova za ulazak u NATO

Finska odbila jedan od Erdoganovih uslova za ulazak u NATO

Finska je odbila da ispuni uslov Ankare za ulazak u NATO – da Turskoj izruči ljude koje turska vlada optužuje za veze sa teroristima, javila je finska novinska agencija STT, prenosi Evropska istina.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde zemlje primilo je 10 zahteva za ekstradiciju iz Turske u poslednjih nekoliko godina.

Do sada su finski zvaničnici rešili sedam od ovih slučajeva. Dvojica pritvorenika predata su turskim vlastima, ali dokumenti pokazuju da izručenje nije povezano sa terorizmom. Oba slučaja su se odnosila na seksualne delikte.

Turska je takođe želela izručenje dvojice državljana koji su članovi Gulenovog pokreta. Jedan od muškaraca osuđen je u svojoj zemlji na više od šest godina zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji. Još jedan čovek je u Turskoj optužen da je vodio Gulenov pokret. Finska je odbila da ih izruči.

Prema odlukama finskog ministarstva, Turska nije prijavila konkretne zločine za koje su muškarci proglašeni krivima. A članstvo u organizaciji nije krivično delo prema finskom zakonu.

Turska je takođe želela da izruči jednog od muškaraca osuđenih za napad na njenu ambasadu u Helsinkiju, ali je takođe odbijena.

Turska pokušava da uspori proces ulaska Finske i Švedske u NATO, jer smatra da te zemlje štite „teroriste“. Ona kao takve vidi članove Radničke partije Kurdistana i Gulenovog pokreta (FETO).