Turska uvodi kvote za migrante

Turska uvodi kvote za migrante

Turska vlada će od jula ograničiti strano stanovništvo u određenim kvartovima na 20 odsto, čime će praktično zatvoriti 1.200 ovih naselja za dalju imigraciju, najavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu. S obzirom da ekonomski pritisci rastu i da Turska već ugošćuje milione Sirijaca, Sojlu je rekao da će bezbednost granica i deportacije biti pojačane.

Sojlu je na sastanku Uprave za migracije Turske rekao da je prema trenutnoj politici njegove vlade o ograničavanju stanovništva rođenog u inostranstvu na 25 odsto, oko 781 naselje u 54 provincije zatvoreno za strance.

Sojlu je od jula rekao da će ova kvota biti smanjena na 21%, zatvarajući ukupno 1.200 naselja za pridošlice, „kako bi se sprečila koncentracija stranaca u određenim regionima u našoj zemlji”.

Pored toga, strancima koji žele da uđu u Tursku radi školovanja ili lečenja više se ne daje boravišna dozvola. Takve dozvole će se davati samo strancima koji mogu da iznajme smeštaj iznad određene vrednosti, naveo je Sojlu.

Turska se bori sa rastućom imigracijom od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine i trenutno je dom za oko 3,7 miliona Sirijaca, od kojih se mnogi sada takmiče sa domaćim Turcima za zapošljavanje. S obzirom da je inflacija u Turskoj trenutno na visokom nivou u dve decenije, Sojlu je priznao da mnogi Turci osećaju da je njihova zemlja „napadnuta”.

Ministar je tvrdio da bi Turska, da nije podigla zidove duž granice sa Sirijom, u zemlju ušla još osam miliona migranata. On je rekao da su turske vlasti ove godine uhvatile 110.000 ilegalnih imigranata, a da će ukupno 25.000 biti vraćeno u zemlje porekla. Pored toga, izbeglice koje dolaze iz oblasti Sirije za koje se smatra da su bezbedne biće odvedene u kampove, obrađene i vraćene nazad.

Gradi se više graničnih zidova i postavljaju sigurnosne kamere i senzori, naveo je Sojlu.

Još u maju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je planove da „omogući dobrovoljni povratak“ milion sirijskih izbeglica na teritoriju koju su okupirali Turci u severnoj Siriji. Taj plan, koji postoji u različitim oblicima već nekoliko godina i koji je u jednom trenutku podržala nemačka vlada, Sirija je odbacila kao pokušaj „kolonijalizma“ Ankare.